• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO MOŽE DA GLASA VAN BIRAČKOG MESTA 2. JUNA? Postoji jasna procedura, evo na koga se odnosi

Autor Jelena Nikolić

Glasanje van biračkog mesta građanima omogućava član 96 Zakona o izboru. Na teren izlazi tročlana komisija i postoje jasne procedure, kako za postupanje članova biračkog odbora, tako i način glasanja i pakovanja glasačkih listića, štiteći tajnost odluke glasača

 Kako da glasam kod kuće van biračkog mesta Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić

Uoči izbora 2. juna, postoje jasno određena pravila za glasanje na biralištima, u skladu sa zakonima, a među njima i oni koji omogućavaju određenim građanima glasanje van biračkog mesta. To se odnosi na osobe sa invaliditetom, starija, bolesna i nemoćna lica,  ako im biračko mesto nije pristupačno ili nemaju mogućnost da dođu i glasaju na biračkom mestu.

Ovo pravo im garantuje član 96 Zakona o izboru narodnih poslanika, a pratećim propisima regulisane su dve mogućnosti kako da obaveste birački odbor da žele da glasaju van biračkog mesta.

Jedna mogućnost je da se 72 časa pre otvaranja biračkog mesta (telefonom ili mailom) na odgovarajući telefonski broj ili mail u opštini u kojoj imaju prebivalište i obaveste da žele da glasaju van biračkog mesta.

Druga je da na dan glasanja najkasnije do 11 časova obaveste birački odbor na biračkom mestu na kome glasaju, da nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu ali da žele da glasaju van biračkog mesta.

Republička izborna komisija je objavila brojeve telefona i adrese na koje se građani mogu prijaviti ukoliko iz nekog od gore navedenih razloga ne mogu doći na birališta. Pošto predsednik biračkog odbora utvrdi da lice koje je podnelo zahtev ima pravo glasa, na dan izbora postoji već unapred propisana procedura kako će se to i odvijati.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na prijavljenu adresu će doći tročlana komisija, koju predlažu različiti ovlašćeni predlagači. Njihov zadatk je da utvrde identitet glasača i sprovedu kompletan izborni protokol sličan onom koji se vrši na samom izbornom mestu.

Biraču tročlana izborna komisija sa sobom nosi koverat koji sadrži glasački listić, zbirna izborna lista i potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta. Članovi odbora obavljaju proveru uz pomoć UV lampe, utvrđuje identitet, a potom predaju službenu kovertu.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Nakon toga sledi obeležavanje prst sprejom i napuštaju prostoriju u kojoj je građanin koji glasa, sam ili uz pomoć pomagača koga je sam odredio). Po glasanju, listić se pakuje u kovertu koju zatim članovi biračkog odbora pečatiraju žigom.

Ovu kovertu, sa potpisanom potvrdom, članovi biračkog odbora staviće u službenu kovertu i vratiti na biračko mesto. Presavijeni i neotvoreni glasački listić će, ukoliko je sva dokumentacija tu, biti ubačen u glasačku kutiju.

Glasanje sa asistentom

Birač koji usled nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nije u stanju da sam popuni glasački listić ima pravo da glasa na biračkom mestu uz pomoć pomagača kojeg sam odredi da umesto njega onako kako mu naloži popuni glasački listić.

Pravo da glasa uz pomoć pomagača kojeg sam odredi, ima i birač koji glasa van biračkog mesta, a koji usled nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nije u stanju da sam popuni glasački listić.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image