OŠTRE REAKCIJE ZBOG MANOJLOVIĆEVIH ZAHTEVA: Milić traži da ostave Niš na miru, opoziciji smeta naknadna pamet

Od zatvaranja birališta traju kalkulacije o rezultatima, a gotovo nerešen skor u pojedinim opštinama doveo je do oštrih reagovanja i podela među koalicionim patnerima, ali i poziva na radikalne mere.

Kurir/Nemanja Nikolić

Lista "Kreni- promeni" Sava Manojlovića tražila je uvid u izborni materijal biračkih mesta u Beogradu, čime se postizborna saga nastavlja. Od zatvaranja birališta traju kalkulacije o rezultatima, a gotovo nerešen skor u pojedinim opštinama doveo je do oštrih reagovanja i podela među koalicionim patnerima, ali i poziva na radikalne mere.

Iz Gradske izborne komisije su odobrili uvid na 5 odsto najvećih biračkih mesta na teritoriji Grada Beograda i počeće nakon sednice koja je zakazana ua 17 časova, pa ćemo odgovor na pitanje "ko će s kim formirati vlast" čekati još malo, po svemu sudeći.

Ovoj odluci prethodio je njegov poziv opoziciji da vrati mandate da izađu iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog, kako navodi, izbornih mahinacija. A, taj poziv nije se dopao njegovim političkim istomišljenicima, pa su reagovali Marinika Tepić, Aleksandar Jovanović Ćuta, ali i doktor Milić iz Niša i to prilično oštrom porukom.

Rok do četvrtka

Prema zakonu, rok za objavljivanje konačnih rezultata lokalnih izbora ističe u četvrtak.

Lider Kreni- promeni pozvao je svoje opozicione kolege na napuštanje pojedinih institucija i vraćanje osvojenih mandata zbog izbornih mahinacija. Dao im je rok do danas, a ako se slože, najavio je potpunu građansku neposlušnost od subote. Isti zahtev izneo je jutros ispred opštine Novi Beograd. 

Nekadašnji predsednik te opštine i kandidat za novi mandat gradonačelnika uverava da u glasanju, zapisnicima i rezultatima nema ničeg spornog.

"Prvo, na Novom Beogradu naša lista ima većinu samostalno, plus postoji još manjinska Ruska stranka koja želi sa nama da pravi većinu. Što se tiče žalbi, ne postoji nijedna žalba opštinskoj izbornoj komisiji, što je jako interesantno da ako niste podneli nijednu žalbu danas najavljujete protest zbog rezultata. Oni su u neko doba noći proglasili pobedu, a njihovi članovi napustili komisiju u dva ujutru koja je zasedala do 10 ujutru", rekao je kandidat liste "Aleksandar Vučić-Beograd sutra" Aleksandar Šapić.

Manojlovićevi potezi podelili opoziciju

Delovanja lidera pokreta Kreni-promeni" izazvala su različita reagovanja unutar opozicije. Dok predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da je spreman da se odrekne mandata zbog odbrane izborne volje, drugi misle da je poziv preuranjen.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde poručila je da je "naknadna pamet nanela puno štete građanima" kao i da je Manojlović tri dana nakon izbora tražio da se brani rezultat samo nekoliko opština.

"Smatramo i da opozicija ultimatume treba da postavlja političkom protivniku Vučiću, a ne opozicija opoziciji, kao i da opozicione organizacije treba međusobno direktno da razgovaraju, a ne preko medija", navela je Marinika Tepić, sa čijim je stavom saglasan i poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

Instagram/milicdragan 

Sa inicijativom nije složan ni doktor Dragan Milić, koji je sa svojom istoimenom grupom građana učestvovao na lokalnim izborima u Nišu, poručivši da "taj put ne vodi nigde" i zamolio "Beograd da pusti opoziciju u Nišu da donese samostalnu odluku o daljim koracima".

On je tokom jučerašnjeg dana poručio da njihova pravna služba radi na dobijanju uvida u izborni materijal, što im je u međuvremenu i omogućeno.

Koalicija "Biramo Niš" saopštila je da je uvid u toku, kao i da njihovi timovi otkrivaju brojne nepravilnosti.

"Tokom pregleda materijala rad je više puta ometan, a članovi Gradske izborne komisije ispred Srpske napredne stranke (SNS) pokušali su da fizički prekinu uvid u izborni materijal, navodeći da je njihovo radno vreme prošlo", navodi se u saopštenju koalicije.

MONDO/Stefan Stojanović 

Oni su naveli i da je GIK zasedao i pokušao da izglasa odluku o radnom vremenu, što predstavlja direktno kršenje članova 36. i 37. Zakona o lokalnim izborima koji jasno kažu da radno vreme Lokalne izborne komisije nije fiksno i da se prilagođava potrebama izbornog procesa.

Uprkos proglašenoj većini, rezultatom u Nišu nije zadovoljan predsednik stranke Miloš Vučević, koji najavljuje promene u redovima naprednjaka. Ukupnim rezultatom zadovoljna je i predsednica Skupštine Ana Brnabić.

"Ne žele nestabilnost, ne žele neizvesnost i ne žele bilo kakve političke sukobe – mislim da su posebno na izborni dan građani u najvećoj meri kaznili, ono što je opozicija poručila – da žele nestabilnost i sukobe", smatra Brnabić.

(Mondo.rs)