Srbija

"Turski tok od životnog značaja"-Vučić u Istanbulu sa Borisovim

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodrom u Istanbulu sleteo oko podneva. On se sastao sa Bojkom Borisovim, a predviđeni su susreti i sa Putinom i Erdoganom...Očekuje da će se Srbija spojiti na "Turski tok" u maju ili septembru 2020. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov sastali su se danas u Istanbulu uoči svečane ceremonije puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok". Vučić i Borisov su u bilateralnom susretu potvrdili bratske i prijateljske odnose dve zemlje i razgovarali o gasovodnoj mreži, kao i diverzifikaciji gasnih izvora, objavljeno je na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije - buducnostsrbijeav.

Vučića je prethodno, na aerodromu, dočekala počasna garda koje je on pozdravio na turskom sa Merhaba asker. On u Istanbulu boravi na poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, gde će prisustvovati svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok. On će se, tokom boravka u Istanbulu, sastati i sa Erdoganom, kao i sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Predsednik je po sletanju, u izjavi za TV Pink, povodom Turskog toka ocenio da je on od strateškog i životnog značaja, za opstanak, budućnost i dalji napredak Srbije u ekonomskom i u industrijskom smislu.

Naglasio je da očekuje da će se Srbija spojiti na "Turski tok" u maju ili septembru 2020. godine.

On je dodao da će razgovarati ne samo sa domaćinom predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nego i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

"Naš četvorica imaćemo nešto između ručka i večere, gde ćemo biti sami pa ćemo moći da čujemo i vidimo kako oni gledaju na ovo što se dešava na Bliskom istoku jer je to i energetsko pitanje, pitanje nafte i njene cene kao i gasa čija se cena vezuje uz cenu nafte...Vidite da je već porasla nafta s obzirom na ovo što se dešava", rekao je Vučić dodajući da će četvorka danas oči u oči razgovarati i o bilateralnim odnosima.


Predsednik je rekao i da će se danas razgovarati i o tome kada će doći do spajanja bugarske i naše deonice toka.Kapacitet gasovoda biće 31,5 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.