Srbija

ALBANSKA ZASTAVA SE VIORI: Povodom nacionalnog praznika, zastave Albanije istaknute u Crnoj Gori ali i širom Kosova

Autor Dušan Ivković

Albanci iz Crne Gore čak pozivaju na kažnjavanje onih koji zastavu ne okače.

U više crnogorskih gradova danas je počela proslava Dana albanske zastave, 28. novembra, zbog čega su zastave Albanije istaknute na pojedinim objektima u nekoliko opština sa albanskim stanovništvom.

Takođe, uoči obeležavanja nacionalnog praznika Albanaca, Dana albanske zastave, koji se praznuje 28. novembra, Priština je okićena zastavama Albanije.

Predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je na svom nalogu na Fejsbuku pozvao javne ustanove u toj opštini da postave albansku zastavu i upozorio da su, ukoliko se njegov apel ne uveži, moguće kazne.

Zastave Albanije su se zavijorile i u Ulcinju, Gusinju kao i na zgradi opštine Tuzi.

A prethodnih godina, Dan albanske zastave tradicionalno se slavio i na Kosovu i Metohiji, međutim ove godine će slavlje najverovatnije izostati zbog pandemije korona virusa.

Kosovo je, nakon jednostranog proglašenja samostalnosti 2008. godine, dobilo svoju zastavu koja je plave boje sa žutim prikazom kosovske geografske karte i šest petokrakih zvezdica koje predstavljaju nacionalne zajednice Kosova.

Međutim, za kosovske Albance, koji čine većinu stanovništva, zastava se smatra nametnutom od međunarodne zajednice, te je neretko nazivaju "peškirom".

Tako se često i na zgradama javnih ustanova uz kosovsku vijori i zastava Albanije.

Iako se masovno slavi i gotovo isto kao u Albaniji, 28. novembar nije na spisku zvaničnih praznika na KiM, ali bez obzira na to, svake godine kosovska vlada dozvoljava da ovaj praznik bude neradni dan za zaposlene u javnim institucijama.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.