Poslanik "Ujedinjene Doline - SDA Sandžak" iz redova albanske nacionalne manjine Šaip Kamberi tokom postavljanja pitanja članovima srpske vlade u Narodnoj skupštini stavio je ispred sebe zastavu Albanije i Srbije

"Dakle, da ova (srpska) zastava može slobodno da vijori u Gračanici i drugim mestima na Kosovu", rekao je Kamberi na sednici i nastavio:

"Ali isto tako da i ova (albanska) zastava može slobodno da vijori u Bujanovcu, Preševu i Medveđi".

Kamberi je rekao da je za njega jednakost da "ono što želim za sebe, da priznam i drugima".

"Jednakost prava korišćenja simbola nacionlanih manjina predstavlja svojstvo za mir", naveo je Kamberi tokom postavljanja poslaničkog pitanja u Skupštini Srbije. 

skupstina srbije sednica albanska zastava
Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija 

Na to je odmah reagovao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je zamolio poslanika da skloni albansku zastavu.

"Vas molim da, kao što svi znate tolerancija je na svakom mogućem nivou, ali da poštujete poslovnik. Nije dozovljeno unošenje bilo čega što nije deo skupštinskog materijala, posebno isticanje zastave drugih zemalja", istakao je predsednik Skupštine Srbije. 

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je tada zatražio od Dačića da napravi pauzu dok poslanik Kamberi ne skloni albansku zastavu iz srpskog parlamenta.

Zatim je nastavio predsednik Skupštine Srbije: "Zamolio bih Vas da sklonite zastave Albanije, jer to nije zastava albanske nacionalne manjine u našoj zemlji, ako to ne želite onda ćemo zaista da napravimo pauzu".

Poslanik Kamberi je citirao pojedine zakonske odrede, a Dačić je kratko odgovorio:

"Nemamo toleranciju za kršenje skupštinskog poslovnika".

Kamberi je onda sklonio zastavu, a za reč se tada javila ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.