Rahmon (66), koji je na čelu Tadžikistana od 1992. godine, izrazio je "zabrinutost" zbog preterane promocije njegove ličnosti u muzičkim video spotovima.

"Predsednik je dao instrukcije nadležnima u Odboru za elektronske medije da se više hvale neumorni rad stanovništva, važna dostignuća zemlje i izuzetna priroda", navela je televizija te zemlje centralne Azije gde je veoma razvijen kult ličnosti.

Vladina propaganda redovno prikazuje Rahmona kao spasitelja koji je uspostavio nacionalno jedinstvo posle građanskog rata koji je usledio posle nezavisnosti Tadžikistana.

Narode, glasaj da ja večno vladam

Rahmon uživa titulu šefa nacije što omogućava njemu i njegovoj porodici doživotni imunitet i razne druge privilegije.

 Kult ličnost je prisutan u skoro svim bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji.

I u susednom Uzbekistanu nedavno je saopšteno da ne treba toliko hvaliti predsednika Šavkata Mirzijojeva.

Uzbekistanski organ zadužen za muzičku industriju saopštio je nedavno da predsedniku nisu potrebne "reklame umetnika" nakon što se pojavio muzički spot "Selfi s mojim predsednikom". Ta pesma koja se redovno prikazuje na tamošnjim popularnim kanalima, kritikovana je na društvenim mrežama.

Zabranjena imena - Vuk, Sekira i Metla

Predsednik Turkmenistana, bivši stomatolog Gurbanguli Berdimuhamedov takođe je zatražio 2006. godine, kada je došao na vlast, da ga ne hvale kao prethodnika Saparmurata Nijazova, koji je preminuo te iste godine.

Međutim i Berdimuhamedov je kasnije razvio svoj kult ličnosti i na glavnom trgu Ašhabada je podignuta njegova zlatna statua.

Tadžikistanska elita listom u ukradenim merdžama

U Kazahstanu, predsednik Nursultan Nazarbajev, na vlasti skoro 30 godina, ima svoj praznik i nekoliko muzeja njemu posvećenih. Bio je inspiracija i za trilogiju filmova o njegovom životu.