U petak se u Rimu pojavio mural koji kao "novu mađarsku gej ikonu" slavi mađarskog desničarskog političara i bivšeg europarlamentarca Joszefa Sajera kojeg je policija zatekla u homoseksualnoj grupnoj zabavi.

Sajer je prošle nedelje dao ostavku na mesto zastupnika u Evropskom parlamentu nakon što ga je belgijska policija privela zbog kršenja epidemioloških mera jer ga je zatekla na "seksualnoj zabavi" s 25 muškaraca, kako ju je u medijima opisao muškarac koji je bio domaćin orgija.

Sajer je priznao da je bio na privatnoj zabavi u Briselu, ali ni on ni policija nisu potvrdili karakter događaja. Policija je kod njega našla i droge zabranjene zakonom.

Taj 59-godišnji mađarski pravnik blizak je premijeru Viktoru Orbanu i imao je aktivnu ulogu u uključivanju tradicionalnih definicija porodice i pola u mađarski ustav.

Italijanski ulični umetnik pod pseudonimom Laika prikazao ga je golog utegnutog samo u kaiševe, s tetovažom mađarskog nacionalnog simbola u duginim bojama LGBT pokreta na levoj ruci.

Iza Sajera je na slici pet golih muškaraca, vidljivih od bokova na gore, i znak Orbanove stranke Fides.

LGBT aktivisti u Mađarskoj već dugo Fides optužuju za napade na njihova prava.

Mural se pojavio u blizini Koloseuma, na uglu ulice koju Rimljani nazivaju "gay street" jer se u njoj nalazi nekoliko gej barova.

"Sanjam svet gde će Sajer biti slobodan da živi svoju seksualnost kako želi, bez skrivanja od njegove sopstvene stranke", poručio je Laika u izjavi.

"Hvala Jožefu što je zadao snažan udarac netoleranciji. Od danas si nova mađarska gej ikona. Ali sledeći put, molim te, poštuj anti-kovid propise!", dodao je umetnik.

(Mondo/Hina)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.