Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg odbacila je sinoć postignut Klimatski pakt iz Glazgova. Ona je ocenila da sporazum predstavlja samo prazne priče.

"COP26 je gotov. Evo kratkog sažetka: bla, bla, bla. Pravi posao se nastavlja izvan sale. I nikad nećemo odustati, nikad", napisala je Greta Tunberg na Tviteru.

Uz izmene u poslednjem trenutku, konačno je posle višednevnih pregovora postignut globalni sporazum čiji je cilj da se zaustavi efekat klimatskih promena.

Boris Džoson, premijer Velike Britanije, izjavio je sinoć da klimatski sporazum postignut na konferenciji COP26 u Glazgovu predstavlja veliki korak napred i da se nada da će on označiti početak kraja klimatskih promena.

"Još ima mnogo toga da se uradi narednih godina. Ali dogovor je veliki korak napred i, što je ključno, imam prvi međunarodni sporazum o smanjenju uglja i plan o ograničenju globaljnog otopljenja za 1,5 stepeni", rekao je sinoć Boris Džonson.

Kako je nabveo, izrazio je nadu da će se na Samit COP26 u Glazgovu gledati kao na početak kraja klimatskih promena. Džonson je  dodao da će neumorno raditi ka tom cilju.

Britanski premijer je nakon sporazuma u Glazgovu očito zadovoljan, ali Greta Tunberg nije.

(MONDO)