Josef Fricl (87) će biti pušten iz psihijatrijskog pritvora i prebačen u redovni zatvor da odsluži ostatak kazne zbog zatvaranja i silovanja svoje ćerke tokom 24 godine. Sud je presudio da ozloglašenog Austrijanca, kojem je ćerka rodila sedmoro dece, treba prebaciti u zatvor. 

Friclov zločin otkriven je 2008. godine. Osuđen je 2009. na doživotni zatvor za incest, silovanje, prinudu, zatvaranje, porobljavanje i za ubistvo iz nehata jednog od njegovih sinova, prenosi Daily Mail.

Sudsko veće je odlučilo da ga premesti iz psihijatrijskog pritvora na osnovu nove procene, rekao je portparol suda Ferdinand Šuster u sredu Austrijskoj pres agenciji. Odluka suda, za koju je potrebno odobrenje u Beču, zasnovana je na psihijatrijskom izveštaju, prema kojem zatvorenik više ne predstavlja nikakvu opasnost.

Tužioci su uložili žalbu i predmet poslali višem sudu u Beč. Odluka nije pravno obavezujuća sve dok viši sud u glavnom gradu Austrije ne donese odluku o tome. Ako bude odobreno u Beču, Fricl bi imao pravo na prevremeno puštanje na slobodu sledeće godine, 2023. godine, prema austrijskom zakonu - već je odslužio 15 godina kazne.

Iako je malo verovatno, puštanje na slobodu 2023. značilo bi da je proveo manje vremena u zatvoru nego što je njegovu ćerku držao zaključanu u podrumu koji je izgradio ispod njihove kuće, prenosi Daily Mail.

Prethodna odluka o premeštanju Fricla u normalan zatvor, na osnovu psihijatrijske procene da više ne predstavlja opasnost, doneta je u Kremsu u septembru i poništena u žalbenom postupku. Viši sud je u novembru vratio predmet Kremsu, uz obrazloženje da je državni sud dao nedovoljno obrazloženje za svoju odluku.

Friclova ćerka je nestala 1984. kada je imala 18 godina, a ponovo se pojavila 2008. godine. Zlostavljanje je rezultiralo rođenjem sedmoro dece - od kojih je troje ostalo u zatočeništvu sa majkom. Jedno dete je umrlo, nekoliko dana nakon rođenja. Ostalo troje su odgajali Fricl i njegova supruga Rozmari. 2019. objavljeno je da Fricl, tada 84-godišnji, pokazuje znake demencije i da mu se mentalno zdravlje pogoršava.

Većinu vremena je provodio u samici. U međuvremenu, Elizabet Fricl nije imala nikakav kontakt sa svojim ocem otkako je u zatvoru i živi pod novim imenom u nepoznatom delu Austrije.

Friclovi užasni zločini otkriveni su tek kada je jedno od dece, Kerstin, palo u komu i on ju je odveo u bolnicu gde su lekari konstatovali njeno neuhranjeno stanje i trule zube. Elizabet je tada napustila tamnicu, kako bi posetila svoju ćerku i tada je rekla policiji o užasnim zločinima koje je počinio njen otac, prenosi Daily Mail.

Profimedia Josef Ficl

(MONDO)