SAD neće obezbediti nuklearno oružje Ukrajini, rekla je pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid na saslušanju u Senatu u četvrtak. Međutim, ona je odbila da javno isključi mogućnost da može da dođe do napada takvim oružjem.

"Sjedinjene Države nisu strana u ovom sukobu", rekla je Donfrid poslanicima tokom saslušanja Senatskog komiteta za spoljne poslove, dodajući da "Sjedinjene Države obezbeđuju bezbednosnu pomoć i oružje Ukrajini, ali nema govora o tome da SAD obezbeđuju nuklearno oružje Ukrajini."

Donfrid nisu pitali da li će SAD Kijevu pokloniti nuklearne bombe. Umesto toga, senator Ed Marki, demokrata iz Masačusetsa, pritisnuo ju je da javno izjavi da SAD ne "žele da predstavljaju egzistencijalnu pretnju" Rusiji i da neće biti prva strana koja je ispalila nuklearno oružje, prenosi RT.

Donfrid nije direktno odgovorila ni na jedno pitanje, insistirajući da SAD ne učestvuju direktno u ukrajinskom sukobu, pa samim tim ni u ratu sa Rusijom, piše RT.

Rusija, međutim, smatra da SAD učestvuju u sukobu zbog snabdevanja Kijeva oružjem i deljenja obaveštajnih podataka. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Vašington i njegov NATO vojni blok da "suštinski idu u rat sa Rusijom preko posrednika i naoružavaju tog zastupnika", dok je predsednik Vladimir Putin zapretio "brzim, munjevitim" odgovorom na bilo kakvo spoljno mešanje koje dovodi nacionalnu bezbednost svoje zemlje u opasnost.

Rusija ima politiku zabrane prve upotrebe nuklearnog oružja, osim hipotetičke situacije u kojoj je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem.

(MONDO)