• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MILIONERI BEŽE IZ SAD, BRITANIJE I KINE! Bogataši rešili da se pod hitno sklone NA OVE LOKACIJE - Evo šta se dešava...

Autor Petar Latinović

Istraživanja pokazuju da će se posebno u 2023. godini biti oboreni svi rekordi što se tiče migracije najbogatijih ljudi.

 Najbogatiji ljudi na svetu odlaze iz Amerike i Kine Izvor: YouTube/Printscreen/ PartyzantPOLAND/Ilustracija

Svetski bogataši su u pokretu. Novo istraživanje sugeriše da je broj milionera (mereno u američkim dolarima) koji se sele u nove zemlje trend koji samo donekle ometa pandemija. Predviđanja su da će 2023. biti rekordna godina u tom smislu. Podaci pokazuju da Rusija i Ukrajina doživljavaju najveći egzodus osoba sa visokom neto vrednošću (HNWIs) . Manje predvidljivo, destinacije koje su tradicionalno privlačile bogate investitore – posebno Velika Britanija i SAD – gube svoj sjaj.

Dr Jerg Stefen, izvršni direktor kompanije “Henley & Partners”, kaže da je migracija HNVI-a bila rastući trend tokom protekle decenije sve dok nije pala 2020. i 2021. zbog Covid-19. On je dodao da prognoza za 2022. “odražava izuzetno promenljivo okruženje širom sveta“.

Do kraja godine očekuje se da će se 88.000 milionera preseliti u nove zemlje, 22.000 manje nego 2019. godine. Sledeće godine predviđaju se najveći migracioni tokovi milionera – 125.000 – dok se bogati investitori i njihove porodice ozbiljno pripremaju za novi svet posle Covida, sa preuređenjem globalnog poretka koji tek treba da bude otkriven. A tu je uvek prisutna pretnja klimatskih promena”, rekao je Stefen.

Činjenica je, rekao je Endrju Amoils, šef istraživanja u “New World Wealth”-u, je da su brojke migracije HNVI odličan barometar za zdravlje ekonomije.

Možda će vas zanimati

“Imućni pojedinci su izuzetno mobilni i njihovo kretanje može dati rani signal upozorenja o budućim trendovima u zemlji. Zemlje koje privlače bogate pojedince i porodice da migriraju na svoje obale obično su snažne, sa niskim stopama kriminala, konkurentnim poreskim stopama i atraktivnim poslovnim prilikama”, rekao je on a prenosi SCMP.

Najveći gubitnik, prema izveštaju, je Velika Britanija, sa neto odlivom od 1.500 milionera koji se predviđa za 2022. Privlačnost SAD takođe brzo opada, rekao je Amoils.

Amerika je danas znatno manje popularna među migrirajućim milionerima nego pre Covid-a, možda delimično zbog pretnje većim porezima“, rekao je on. “Zemlja i dalje privlači više HNVI nego što gubi zbog emigracije, sa neto prilivom od 1.500 koji se predviđa za 2022. godinu, iako je ovo zapanjujućih 86 posto pad u odnosu na nivo iz 2019. godine, kada je neto priliv iznosio 10.800 milionera.”

Emigracija bogatstva počinje da šteti u Kini, dodao je Amoils, a očekuje se neto odliv od 10.000 HNVI sa kopna 2022.

“Opšti rast bogatstva u zemlji se usporava poslednjih nekoliko godina“, rekao je on. “Kao takav, nedavni odlivi HNVI-a mogu biti štetniji nego u prošlosti.”

Nasuprot tome, podaci sugerišu da je tempo odlaska HNVI-a iz Hong Konga usporen, sa projektovanim neto odlivom milionera od 3.000 u 2022. – što je pad od 29 odsto u poređenju sa 2019. Amoils kaže da je teško spekulisati o razlozima za ovaj pad.

“To bi moglo biti zato što koronavirus još uvek ograničava kretanje“, rekao je on. “Takođe, preseljenje u zemlje poput Velike Britanije možda nije toliko privlačno za iseljenike iz Hong Konga u ovom trenutku jer se britanska ekonomija bori.”

Možda će vas zanimati

Egodus brazilskih milionera se intenzivira sa predviđanjem neto odliva od 2.500 HNVI – više od 79 procenata u poređenju sa 2019. Očekuje se da će Indija pretrpiti neto gubitak od oko 8.000 HNVI u 2022., što je porast od 14 procenata u odnosu na 2019., međutim proizvodi mnogo više novih subcontin milionera nego što gubi od migracije svake godine.

Izveštaj takođe govori o tome kuda idu ovi milioneri – jedna od najtraženijih destinacija su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Dominik Volek, šef grupe privatnih klijenata u kompaniji “Henley&Partners”, rekao je da se očekuje da će UAE imati najveći neto priliv HNVI-a na globalnom nivou 2022. godine, uz prognozu od 4.000 dolazaka – dramatično povećanje od 208 odsto u odnosu na neto priliv od 1.300 u 2019.

Takođe, Australija je u izveštaju opisana kao “dugoročno uspešna“, koja dosledno privlači veliki broj HNWI. New World Wealth procenjuje da se preko 80.000 milionera američkih dolara preselilo u zemlju u poslednjih 20 godina. Očekuje se da će 2022. neto priliv biti 3.500 – drugi najveći globalni priliv. Popularan je i susedni Novi Zeland, koji će ugostiti 800 HNWI. Singapur je najbolji u Aziji sa 2.800 dolazaka milionera ove godine, što je povećanje od 87 odsto u poređenju sa 1.500 u 2019. Sledi Izrael, gde se procenjuje da će se 2022. godine naseliti oko 2.500 bogatih ljudi, što predstavlja povećanje od 79 odsto u odnosu na 2019.

U izveštaju, osnivač “FutureMap” Parag Kana smatra da globalizacija “nije mrtva – a svakako ne iz perspektive Azije, gde priliv kapitala raste na pozadini ponovnog otvaranja posle Covida i istinskih investicija širom regiona u proizvodne kapacitete“ .

“Sa ekonomijom vrednom više triliona dolara, brzom urbanizacijom, rastućom srednjom klasom i sve većim prodorom tehnologije, kontinuirani uspon Azije ostaje glavna ekonomska priča našeg doba“, rekao je on.

Možda će vas zanimati

Prema Voleku, podaci pokazuju da nemilosrdna neizvesnost podstiče potražnju za migracijom investicija. On piše u izveštaju da u ovom tranzicionom periodu, dok mnoge ekonomije prelaze u postpandemijsku fazu koja je opterećena bezbednosnim, političkim i ekonomskim rizicima, bogate porodice preispituju svoje prioritete kako bi osigurale zaštitu svog nasleđa, bogatstva i načina života.

“Tokom perioda od 2013. do 2019. godine, glavni pokretači uključivali su želju za boljim obrazovnim opcijama, višim životnim standardom u sigurnijem okruženju, umerenijom klimom ili manje zagađenom životnom sredinom, mogućnostima za diversifikaciju poslovanja i finansijskim pitanjima kao što je očuvanje bogatstva. i zaštitu nasleđa“, rekao je on.

(MONDO)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Admiral

Dođite u Srbiju 🤗

Mrčela

@Admiral Nemoj da dolaze kod nas. Trenutno su milioneri, ali još malo, kad dolar bez pokrica propadne, postaće sirotinja, pa ćemo morati i njih na socijalno.

Štapovi za vaterpolo

@Admiral Mrčela bravo ! To je ono što sledi !