U Čečeniji je tokom prošlog meseca izbio sukob koji su neki krstili demonstracijama protiv Kadirova, a drugi oružanim ustankom, opet, protiv Kadirova i njegove vladavine. Realno, ni jedno ni drugo ne zvuči baš kao tačna formulacija onoga što se zapravo dešavalo. Ramzan Kadirov, proputinovski lider Čečenije, stah i trepet u vlastitoj zemlji, ali i mnogim okolnim i svetskim, najavio je da će poslati još 70 hiljada čečenskih boraca u Ukrajinu kako bi pojačao rusku vojsku. On je još na početku rata Putinovim snagama pomogao sa par hiljada članova svoje ozloglašene milicije zvane Kadirovci, koji su, prama nekim izveštajima, sejali strah i smrt po Ukrajini pokazavši se kao brutalni, ali veoma sposobni i obučeni borci. Pošto to očigledno nije bilo ni blizu dovoljno za veći napredak u sukobu, Kadirov je sada odlučio da svom savezniku i "starijem bratu" pošalje značajniju vojnu pomoć u ljudstvu.

kadirovci.jpg
YouTube/TigerTank/Printscreen 

Masovni protesti sa 10 ljudi

Ovu velikodušnu uslugu Rusiji nisu svi u Čečeniji dočekali s oduševljenjem. Bilo je mnogo onih koji su smatrali da Čečenima nije mesto u ukrajinskom ratu. Grupica njih se čak usudila i da izrazi svoj protest. Oni su organizovali nešto što je Kadirovljeva propaganda nazvala "masovni protest", a ubrzo je utvrđeno da je ta "masovnost" izražena u prostim brojevima iznosila – deset ljudi. Ipak, to nije sprečilo Kadirova da na deset demonstranata pošalje svoju silu da se obračuna sa njima. Tako je došlo do, kako su opisali Kadirovljevi mediji, "masovnog obračuna".

kadirov3.jpg
YouTube/TigerTank/Printscreen 

Neko bi pomislio da će Kadirovci očas posla srediti nesrećne demonstrante, ali to se nije dogodilo. Kako izveštava engleski Dejli star, demonstranti su bili dobro pripremljeni, jer su umesto molotovljevih koktela i transparenata imali automatsko oružje i bacače granata (?!), te su odmah, protestno, zapucali na Kadirovce. Nakon razmene vatre, "demonstranti" su odmah pobegli u šumu u blizini sela Samaški na granici sa drugom ruskom republikom Ingušetijom. Pošto nisu uspeli da ih odmah pohvataju, Kadirovci su pokrenuli, kako su tamošnji mediji izvestili, "ciljano čišćenje terena velikih razmera", ne bi li pronašli tih deset pobunjenika/demonstranata. Oglasio se i sam Kadirov, objasnivši zašto je poslao vojsku na demonstrante i pokrenuo akciju "čišćenja".

Ko nije prijatelj dobija kartu u jednom pravcu

"Mi želimo da živimo u miru i dogovoru sa svim zemljama - ali neke zemlje to ne žele. Pokazaćemo da sa nama ne možete tako da se šalite. Ili smo prijatelji, ili ćemo ih ispratiti sa kartom u jednom pravcu", slikovito je objasnio čečenski lider.

kadirov6.jpg
YouTube/TigerTank/Printscreen 

Ovo nije prvi put da je Samaški bio svedok istorijskih vojnih događaja. Tokom Prvog čečenskog rata, koji je držao zemlju u haosu tokom većeg dela devedesetih godina prošlog veka, selo je bilo svedok masakra od strane ruskih vojnika od 7. do 8. aprila 1995. godine. Prema izveštaju Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNCHR), pokolj je odneo živote više od stotinu civila.

Pijani i drogirani Rusi masakrirali selo

Autori izveštaja su napisali da je u ovom selu došlo do strašnog krvoprolića, prenosi Dejli star, tvrdeći da su ga počinile trupe verne Kremlju, te da su vojnici koji su se iživljavali nad stanovništvo bili pijani i drogirani.

kadirov7.jpg
YouTube/TigerTank/Printscreen 

"Prema iskazima 128 očevidaca, ruski vojnici su namerno i samovoljno napali civile i njihove kuće u Samaškiju, pucajući na stanovnike i paleći kuće iz bacača plamena. Većina svedoka je izjavila da su mnogi pripadnci trupa OMON-a (ogranak Nacionalne garde Rusije koji je često korišćen za gušenje protesta) bili pijani ili pod dejstvom droge. Oni su otvarali vatru ili bacali granate u podrume u kojima su se krili stanovnici, uglavnom žene, starci i deca", stoji u izveštaju UNHCR-a.

(MONDO)