Kineski premijer Li Kećijang i još tri člana Stalnog komiteta Politbiroa, najvišeg političkog tela vladajuće Komunističke partije, isključeni su iz novoizabranog Centralnog komiteta u subotu. Više od 2.000 delegata na partijskom kongresu u Pekingu, koji se održava svakih pet godina, izabralo je Centralni komitet koji ima 205 članova i 171 poslanika.

Li Kećijang (67), Li Džanšu (72), Vang Jang (67) i Han Dženg (68), članovi sedmočlanog Stalnog komiteta, isključeni su iz novog Centralnog komiteta. Prema tamošnjim pravilima, Li Džanšu i Han Dženg trebalo je da budu penzionisani zbog godina.

Centralni komitet će se sastati iza zatvorenih vrata na svojoj prvoj plenarnoj skupštini ili plenumu u nedelju da bi glasao o sastavu novog Politbiroa, koji se obično sastoji od 25 članova i Stalnog komiteta. Takođe su isključeni 64-godišnji Ji Gang, guverner kineske centralne banke, i 66-godišnji Guo Shuking , predsednik Agencije za regulisanje sektora bankarstva i osiguranja.

Iz novog Centralnog komiteta isključen je i vicepremijer Liu He (70), kineski ekonomski stručnjak. CNN je objavio da je bivši generalni sekretar Komunističke partije Kine i kineski predsednik Hu Đintao (79) izveden iz Velike sale naroda tokom ceremonije zatvaranja kongresa.

Hu je sedeo za glavnim stolom u Domu naroda, pored naslednika Sija, kada su mu prišla dva muškarca. Kratko je razgovarao s njima i, prema CNN-u, u početku se činilo da odbija da ode. Nisu poznate okolnosti pod kojima je Hu napustio salu.

(MONDO)