Sigurnosne službe Ukrajine dostavile su medijskoj kući CNN snimak na kojem se vidi trenutak kada su u julu koristili eksperimentalni dron za napad na ruski most prema KrimuU napadu 17. jula oštećene su trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila. Bio je to drugi napad na vitalni prelaz i koji je pokazao koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluostrvom Krim.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišćeni dron, nazvan "Sea Baby", rezultat višemesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije. "Pomorski dronovi jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine. Pomoću ovih dronova nedavno smo uspešno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanke", rekao je on i dodao da nijedna privatna kompanija nije uključena.

Šef SBU najavio je i "nove projekte". "Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maljuk.

Prvi put priznali napad

Rekao je i da je napad dronovima u julu bio rezultat višemesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizpapom.

"U završnoj fazi priprema nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani. Bili smo potpuno koncentrisani na operaciju. Poslednji dani bili su prilično nervozni. Kad je došlo do eksplozije, bili smo tako srećni i počeli smo da čestitamo jedni drugima. Ovo je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobedu koja će sigurno uskoro doći", rekao je šef SBU-a i dodao:

"Oni ne učestvuju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima", zaključio je.

BONUS VIDEO:

SLUŽBA BEZBEDNOSTI UKRAJINE PRIZNALA: Odgovorni smo za eksploziju na Krimskom mostu iz 2022. Kurir TV

(MONDO)