Gvajana i Venezuela sinoć su se, nakon sastanka šefova država u Sent Vinsentu i Grenadinima, složile da će izbegavati upotrebu sile i da neće dovesti do eskalacije napetosti u dugotrajnom sporu oko naftom bogatog područja Esekuibo. 

Područje od 160.000 kvadratnih kilometara se generalno smatra delom Gvajane, ali poslednjih godina, nakon velikih otkrića nafte i gasa, Venecuela je oživela svoja prava na teritoriju i priobalna područja, piše Index.

Nećemo koristiti silu ni pod kojim okolnostima

Dve zemlje su u zajedničkom saopštenju navele da "neće pretiti ili koristiti silu jedna protiv druge ni pod kojim okolnostima" i "da će se uzdržati, bilo rečju ili delom, od eskalacije bilo kakvog sukoba ili neslaganja". Tenzije su naglo porasle ovog meseca nakon što su glasači na referendumu u Venecueli podržali potez da region Esekibo postane nova venecuelanska država i odbacili nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ), koji vodi slučaj između dve zemlje.

Spor se dodatno razbuktao nakon što je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro prošle nedelje rekao da će odobriti istraživanje nafte u regionu Esekibo.

BONUS VIDEO:

"VENECUELA JE ISPROVOCIRANA! MOGU SAMO DA UŠETAJU U GVAJANU" Gajić: Pitanje Kosova i Metohije je pokrenulo domino efekat u svetu! Kurir teleivizija

 (MONDO/N.D.)