Britanske oružane snage tvrde da je ruska vojska ispalila raketu koja spada u jedno od šest "super oružja". Kako kažu, Rusi su tom raketom gađali ključnu ukrajinsku metu. Putinova vojska ispalila je balističku raketu "kh-47M2 kinžal" odnosno bodež, koju na Zapadu zovu "AS-24 kildžoj", na centralnu Ukrajinu, verovatno gađajući vojni aerodrom.

Stručnjaci procenjuju da je to prva upotreba ovog raketnog sistema u poslednjih šest meseci. Vest dolazi pošto su linije fronta u sukobu u istočnoj Evropi uglavnom zamrznute zbog zime. "14. decembra 2023. godine rusko vazduhoplovstvo je vrlo verovatno izvelo prvu upotrebu balističke rakete „AS -24 kildžoj“ od avgusta 2023. godine. Rusija je lansirala najmanje jednu raketu u centralnu Ukrajinu, verovatno gađajući vojni aerodrom", rekao je portparol Ministarstva odbrane.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici čekaju na nove pakete finansiranja od SAD i Evropske unije kako bi održali svoju ekonomiju i vojnu održivost. Međutim, Bela kuća je upozorila da će američka pomoć prestati do kraja godine. "Jedno od šest 'super oružja' koje je predsednik Putin najavio 2018, kildžoj je namenjen da igra glavnu ulogu u budućoj vojnoj doktrini Rusije. U ratu u Ukrajini, Rusija je rezervisala oružje za ono što smatra visoko vrednim, dobro branjenim ciljevima", rekao je portparol britanskog ministarstva odbrane.

Kako je rekao, "kinžal" odnosno "kildžoj" je gotovo sigurno imao mešovit uspeh. "Mnoga od njegovih lansiranja su verovatno promašila svoje predviđene ciljeve, dok je Ukrajina takođe uspela da presretne napade ovog navodno 'nepobedivog' sistema", rekli su britanski zvaničnici.

Šta je "kinžal"?

To je ruski hipersonični balistički projektili koji se lansira iz vazduha. Projektili KH-47M2 "kinžal", što znači bodež, navodno mogu da dosegnu brzinu od 10 maha, odnosno 12.000 km/h, a domet im je 2.000 km. Mogu da nose konvencionalne i nuklearne bojeve glave i mogu se lansirati sa bombardera Tu-22 M3 ili presretača MiG-31K. Ruski državni mediji navode da je domet projektila 2.000 km kad ga nosi MiG-31K, a 3.000 kad ga nosi Tu-22M3. Nosivost mu je 480 kg.

Još jedan paket pomoći od SAD i onda kraj?

Predsednik SAD Džo Bajden planira još jedan paket vojne pomoći u decembru za Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije, ali je pitanje šta će biti posle. "Kada to bude gotovo... nećemo više imati na raspolaganju ovlašćenja za dopunu i biće nam potrebno da Kongres deluje bez odlaganja", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Republikanci u Senatu ranije ovog meseca blokirali su zakon o hitnoj potrošnji sa 50 milijardi dolara nove pomoći Ukrajini. Umesto toga, zahtevali su od Bajdenove administracije da preduzme oštrije korake za kontrolu imigracije na američko-meksičkoj granici.

BONUS VIDEO:

"VLADIMIR PUTIN MOŽE SAMO OVAKO DA OSTANE NA VLASTI?!" Stručnjaci tvrde: Rusija je NERVOZNA zbog ORUŽJA koje je Ukrajina dobila Kurir televizija

 (Blic/MONDO/N.D.)