Sjedinjene Američke Države se trenutno suočavaju sa ozbiljnom ustavnom krizom, a središte sukoba je postavljeno na granici između Teksasa i Meksika. Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, odlučio je da postavi žilet žicu na granicu zbog velikog broja ilegalnih ulazaka. Međutim, Vrhovni sud je naredio da se žica mora ukloniti. Abot tvrdi da će se suprotstaviti saveznim snagama ako bude potrebno, uz podršku 25 drugih republikanskih guvernera koji su spremni da pruže vojnu podršku Teksasu.

Ova situacija preti da duboko utiče na odnos između savezne vlade i država i ima potencijal da ozbiljno utiče na izbornu godinu demokrate Džoa Bajdena. Vrhovni sud je naglasio da savezna vlada ima ovlašćenje da ukloni žilet žicu, ali Abot kaže da će pojačati državnu patrolu na granici.

Advokat za imigraciju Haim Vakez tvrdi smo svedoci nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD i autoriteta Vrhovnog suda. Trenutna pozicija dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoodbranu. Očekuje se da će pitanje ilegalne imigracije, koja je prošlog meseca dostigla tačku krize sa rekordnih 300.000 ilegalnih ulazaka, imati ozbiljan uticaj na politiku i predsedničke izbore, prenosi Jutarnji.hr.

Teksas, takođe poznat kao "buntovnik" SAD, često se spominje u kontekstu otcepljenja, a trenutni sukob može oblikovati buduće odnose između savezne vlade i država. Nije retkost da se iz ove savezne države spominje otcepljenje, a posljednji put to se dogodilo u u decembru. Zagovornici otcepljenja Teksasa su tada verovali da mogu da odnesu pobedu.

Teksaški nacionalisti se godinama zalažu za održavanje referenduma o secesiji Teksasa, uprkos tome što Ustav SAD ne dozvoljava otcepljenje od države. Teksas se odvojio od Meksika 1836. i proveo devet godina kao sopstvena nacija pre nego što je postao savezna država Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se odvojio od SAD 1861. pre nego što je ponovo primljen nakon završetka Građanskog rata 1870. godine.

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆE! NOVI SNIMAK MASAKRA U TEKSASU Ovako su stradali učenici i nastavnici u Juvaldu Twitter/KayceSmith

(MONDO/U. M.)