Sud u Njujorku naložio je bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu da plati više od 454 miliona dolara nakon što je proglašen odgovornim da je lažno predstavio neto iznos novca koji poseduje, u slučaju finansijske prevare koji je pokrenula državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms.

Isplata uključuje kaznu od 354,9 miliona dolara koju je sudija državnog suda na Menhetnu Artur Engoron odredio Donaldu Trampu sredinom februara, preneo je Rojters. Engoron je takođe odredio Trampovim sinovima, Donaldu Trampu mlađem i Eriku, da svaki od njih plati skoro 4,7 miliona dolara. Bivšem finansijskom direktoru Organizacije Tramp Alenu Vajselbergu naređeno je da plati 1,1 milion dolara.

Engoron je takođe izdao Trampu zabranu na tri godine da vodi bilo koju njujoršku kompaniju ili traži kredit od banaka registrovanih u državi Njujork, dok je njegovoj dvojici sinova na dve godine zabranjeno da preuzmu liderske pozicije u firmama.

Sudija je rekao da se "potpuni nedostatak kajanja optuženih graniči sa patološkim".

Tramp: Lov na veštice

Tramp je slučaj nazvao "lovom na veštice" od strane političkih protivnika. Engoron je odbio zahtev Kliforda Roberta, advokata otuženih, da odloži izvršenje presude za 30 dana kako bi se omogućio "uredan proces nakon presude". "Niste uspeli da objasnite, a još manje opravdate, bilo kakav osnov za odlaganje. Uveren sam da će Apelaciono odeljenje zaštititi vaša žalbena prava", napisao je sudija Robertu u mejlu.

Tužiteljka Letiša Džejms prethodno je saopštila da je spremna da pokrene proces zaplene imovine Donalda Trampa ako on ne bude u mogućnosti da isplati 454,8 miliona dolara određenih presudom. “Ako nema sredstava da plati, tražićemo mehanizme za izvršenje presude na sudu i zahtevaćemo od sudije da zapleni njegovu imovinu", rekla je Džejms u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

Pomenula je Trampov neboder na Vol stritu i istakla da finansijski prekršaji nisu bez posledica. Ovo predstavlja drugi građanski spor koji je Tramp izgubio, nakon prethodnog koji je dobila spisateljica Džin Kerol. Ona je bivšeg predsednika SAD optužila za silovanje, a Trampu je naređeno da joj isplati 83,3 miliona dolara odštete.

BONUS VIDEO: Miletić: Izbori u Americi menjaju tok rata - Ako Tramp pobedi, PARKIRAĆE TENKOVE NA GRANICI SA RUSIJOM?

Miletić: Izbori u Americi menjaju tok rata - Ako Tramp pobedi, PARKIRAĆE TENKOVE NA GRANICI SA RUSIJOM? Kurir televizija

(Mondo/RTS/M. Š.)