Bivši direktor američke Centralno-obaveštajne agencije CIA Dejvid Petreus uputio je danas upozorenje i opomenu zapadnim državama da se "probude" jer će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin ratovati sa NATO paktom ako trijumfuje u ratu u Ukrajini, piše "San". Petreus je u intervjuu za britanski list naveo da je "trebalo poslušati Putina".

"Da bi pobedio Putina, Zapad mora da učini sve što je moguće da bi pomogao Ukrajini. Ukrajinski rat bi mogao da se proširi u regionu ako Putin uspe u Ukrajini. On neće biti zadovoljan time da se zaustavi u Ukrajini. Moldavija bi očigledno bila sledeća, a posle to može da bude Litvanija ili neka od baltičkih država. Ključ ukrajinske pobede leži u povećanju broja vojnika uz pomoć saveznika", izjavio je Petreus.

Potom je govorio o ukrajinskim vojnim uspesima u Crnom moru. On smatra da bez dronova ništa ne bi bilo moguće.

"Imajte na umu da su oni (Ukrajinci) učinili ono što su učinili u Crnom moru, ne uz pomoć brodova ili mornara, već dronova. Pomorski dronovi, vazdušni dronovi i protivbrodske rakete su im omogućili da potope trećinu flote u Crnom moru", naveo je Petreus.

BONUS VIDEO:

"PUTIN NIJE OJAČAO EVROPSKU DESNICU, NEĆE PREĆI PETINU U PARLAMENTU" Može li se novi evropski poredak zamisliti bez Rusije? Kurir televizija

(MONDO/A.B.)