Svet

PROMENA PLANA! PUTIN UVODI NOVU STRATEGIJU - "Svestan je gubitaka u Ukrajini", Rusi hoće ovu teritoriju

Autor Ivana Lazić

Zapadni zvaničnici tvrde da je Putin svestan neuspešnosti invazije i da zbog toga premešta fokus na Donbas.

Izvor: Profimedia

Vladimir Putin zna da ruske snage trpe teške gubitke u Ukrajini, što se ogleda u odluci o promeni strategije u Ukrajini i premeštanje fokusa na osvajanje teritorija u Donbasu, rekli su zapadni zvaničnici, a prenosi Sky News.

Oni dodaju kako "informacije o onom što se zaista događa u Ukrajini moraju dopirati do Putina", a "polako dopiru i do ruske javnosti".

Zapadni zvaničnici navode da se Putinovi najbliži saradnici ne usuđuju da mu kažu celu istinu o tome koliko je ruska invazija na Ukrajinu zapravo neuspešna.

Dodaju kako "zemlje koje su u bliskom dijalogu s Rusijom govore Zapadu da definitivno imaju osećaj da Putin ne prihvata celokupnu sliku trenutne situacije". Od početka invazije u Ukrajini je, prema procenama Zapada, poginulo oko 10.000 ruskih vojnika.

Zapadni zvaničnici navode da "Putin očito nije razumeo da je Ukrajina nacija i da se Ukrajinci osećaju Ukrajincima" u trenutku kad je odlučio da napadne, a njegovi najbliži saradnici su vrlo verovatno podržali tu iluziju.

Sporne ankete u Rusiji

Zvaničnici ističu kako ankete u Rusiji očekivano pokazuju podršku invaziji Ukrajine, ali i navode kako su im anketari rekli da sve više Rusa odbija da odgovori na anketna pitanja, što znači da u stvarnosti ipak ima više Rusa koji ne podržavaju invaziju od onog što pokazuju ankete, tvrde zapadni zvaničnici.

(MONDO)