Svet

MERKELOVA JE POGREŠILA SA PUTINOM, VREME JE SADA DA OBJASNI! Nekadašnji saradnici se ograđuju od njene politike

Autor Sara Gajić

U nemačkim medijima se prethodnih nedelja često pominje bivša kancelarka Angela Merkel i njena loša procena Vladimira Putina.

Izvor: Profimedia

Ugled Angele Merkel je u poslednje vreme u Nemačkoj prilično narušen, piše britanski Telegraf. Nakon invazije na Ukrajinu, bivši ministri koji su služili u njenom mandatu, svi redom se odriču njene spoljne politike. "Nikad u životu nisam mislio da ćemo ući u takvu krizu s Rusijom", rekao je Volfgang Šauble, bivši ministar finansija tokom mandata Angele Merkel. "I ja sam mislio da moramo sarađivati ​​s Rusijom. Danas znam, pogrešio sam, svi smo pogrešili", rekao je on.

"Suočeni smo s gorkim saznanjem", rekao je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer koji je za vreme Angele Merkel bio ministar spoljnih poslova. "Držali smo se izgrađenih mostova poverenja u koje Rusija nije verovala i na koje su nas naši partneri upozoravali. Pogrešio sam, ali nisam bio jedini", kazao je on.

Na celu situaciju u Ukrajini, i sadašnje odnose Nemačke sa Rusijom Merkel je kratko odgovorila. Dala je izjavu u kojoj osuđuje invaziju na Ukrajinu, ali kaže da "ostaje pri svojoj odluci" iz 2008. godine da treba da se blokira članstvo Ukrajine u NATO-u.
Osim toga, nije rekla više ništa, ostavljajući Nemačkoj da razmatra njeno nasleđe samo nekoliko meseci nakon što je otišla u penziju. 

 "Toksično nasleđe Angele Markel će još dugo da opterećuje ovu zemlju", rekao je Alekander Margajer, urednik konzervativnog časopisa Cicero i dugogodišnji kritičar Angele Merkel.

Na pitanje da li je Merkel pogrešno shvatila Vladimira Putina tokom 16 godina na vlasti, zamenik šefa Bundestaga iz redova CDU-a, Johan Vadephul, rekao je da je vreme da bivša kancelarka objasni neke stvari. "Nadam se da će Angela Merkel uskoro pronaći vremena i mogućnosti da detaljnije prokomentariše svoju politiku prema Rusiji", rekao je Vadephul.

(MONDO)