Svet

BAJDEN PONIŽEN, PREKLINJE ZA NAFTU! SAUDIJSKE KRALJEVSKE PORODICE ODBIJAJU! Rado pričaju s Putinom, i "peru" ruski novac

Autor Sara Gajić

Ujedinjeni Arapski Emirati namerno ne žele da pomognu Americi i EU u naftnoj krizi, tvrdi Vašington post.

Izvor: Shutterstock/QiuJu Song/Profimedia

Američke napore da pokvare planove Vladimira Putina aktivno potkopavaju navodni američki saveznici iz Perzijskog zaliva, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, piše za Vašington Post, politički analitičar Džoš Rogin.

Diktatori koji vode ove naftne države uzimaju silan profit od prodaje nafte dok neverovatno visoke cene pune Putinovu blagajnu i štete američkoj i evropskim ekonomijama. I dok Putin sa naftom ucenjuje i kažnjava NATO i EU zbog pomaganja Ukrajini, pravi vladar Saudijska Arabije, kraljevski princ Mohamed bin Salman i princ UAE Mohamed bin Zajed al-Nahjan odbijaju da učine jednu stvar u njihovoj moći koja bi pomogla: da proizvode više nafte.

U međuvremenu, Mohamed bin Salman koristi ukrajinsku krizu kako bi izvršio pritisak na Bajdenovu administraciju da odbaci njegovo predizborno obećanje da će ponovo izgraditi američko-saudijske odnose.

Tajna poseta Saudijskoj Arabiji upravnika CIA-e, Vilijama J. Brnsa, a koji je otkriven ove nedelje tek je poslednji primer u kome Bajdenova administracija moli Salmana da pojača naftu. To otvara očigledno pitanje: koga ovi saudijski vladari smatraju pravim saveznikom - SAD ili Rusiju?

"Saudijska Arabija i UAE danas su ruski saveznici u Perzijskom zalivu, i zapravo peru ruski novac i kategorički i namerno odbijaju da povećaju proizvodnju nafte", kazao je prošle nedelje na Sedona Forumu Instituta Mekkejn demokratski zastupnik Tom Malinovski. 

Čak i pre početka ukrajinskog rata, Bajdenova administracija je počela da napušta predizborno obećanje da će zauzeti čvršći stav prema Saudijcima, obnavljajući trgovinu oružjem i slanjem svojih visokih službenika na sastanak s Mohamedom bin Salmanom, čovekom koji je, prema CIA-u, 2018. naručio ubistvo novinara i suradnika Vašington Posta Jamala Kashogija. Ali ukrajinska kriza dala je Mohammedu bin Salmanu zlatnu priliku.

Salman rado razgovara s Putinom. Ali i saudijski vladar i njegov kolega iz Emirata odbili su u martu primiti Bajdenov poziv, iako obe države imaju američku zaštitu. Mohamed bin Salman čeka de se Bajden sastane s njim u Rijadu - ili da ga pozove u Belu Kuću. Bajden se tome opire jer zna da bi tako nešto bilo javno poniženje nakon što je obećao da će se udaljiti od saudijskog režima.

(MONDO)