Svet

"IGNORISALI SU NAS DECENIJAMA - OVO JE POSLEDICA!" Lavrov nikad brutalniji: Rade sa svetom šta hoće, a imaju komplekse!

Autor Tamara Sekulović

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarisao je rat u Ukrajini u najnovijem intervjuu.

Izvor: Profimedia

"Znamo da naši zapadni prijatelji imaju mnogo fobija, mnogo kompleksa. Oni imaju kompleks superiornosti, kompleks nepogrešivosti, a verujem da imaju i neku paranoju. Svaki proces koji ne uključuje Zapad, koji Zapad ne kontroliše, oni doživljavaju kao opoziciju, izazov svojoj dominaciji", rekao je Sergej Lavrov u sredu u intervjuu za "RT Arabic", misleći na različite regionalne ekonomske integracione grupe i organizacije u kojima Rusija učestvuje i dodao da je "krajnje vreme da odbace ovu naviku".

Ove primedbe su usledile dok je Lavrov branio protivljenje Moskve SAD i njenim saveznicima, koje Rusija optužuje da nameću svoju volju drugim nacijama neprijatnim metodama. Težnja da se Rusija kazni ekonomskim sankcijama i diplomatskom izolacijom kao odgovor na napad na Ukrajinu, u koji Vašington želi da upiše ceo svet, najnoviji je primer, rekao je najviši ruski diplomata.

"Drskost anglosaksonskog saveza nema granica i svaki dan nalazimo potvrdu za to. Zapad svakog dana šalje svoje izaslanike i emisare u svaku prestonicu bez izuzetka... da postavljaju ultimatume i ucenjuju. Rusija sa zadovoljstvom vidi da se većina nacija u Aziji, Africi i Latinskoj Americi odupire pritiscima", rekao je Lavrov. "Te nacije ne žele da kompromituju svoje nacionalno dostojanstvo i da trče okolo kao sluge koje obavljaju poslove u ime Zapada", dodao je on.

"Osećaj Zapada da ima pravo da radi sa svetom onako kako mu odgovara često ima katastrofalne posledice. To je bio slučaj sa Jugoslavijom 1990-ih, koja je uništena kada su SAD odlučile da to zahtevaju njeni interesi, sa Irakom 2003. godine, kada su SAD koristile lažne izgovore za invaziju na tu zemlju, i sa Libijom 2011. godine. Naravno, bilo je autoritarnih režima i u Iraku i u Libiji, ali tamo nije bilo terorista. Nije bilo stalnih borbi i vojnih provokacija", istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

"To je mentalitet zapadnih država. Veruju da njihova bezbednost zavisi od celog sveta i da zato treba da vladaju svetom. Tekuća kriza u Ukrajini proizilazi iz istog osnovnog uzroka, a to je zanemarivanje ruske nacionalne bezbednosti Zapada. Decenijama su jednostavno ignorisali primedbe Moskve protiv proširenja NATO-a u Evropi, gurajući Moskvu ka vojnoj opciji za obuzdavanje pretnje", zaključio je Lavrov.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, a Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Pogledajte kako izgleda ukrajinski grad Marijupolj nakon ruskog bombardovanja:

(Mondo/RT)