Svet

UKRAJINSKI MITROPOLIT RADI ZA RUSE! BEZBEDNJACI TRKELJIŠU REZIDENCIJU: Odbio da se povuče, sad je zatvoren

Autor Sara Gajić

Ukrajinski mitropolit Pavle je pravdao oružanu agresiju Rusije zbog čega je stavljen u kućni pritvor.

Izvor: YouTube/screenshot/Телеканал Київ

Mitropolit Pavle, iguman Kijevo-pečerske lavre u glavnom gradu Ukrajine, stavljen je u kućni pritvor, kako je sam rekao novinarima. "Poslat sam u kućni pritvor“, rekao je on na snimku koji je objavila medijska kuća Vesti. Informacija još nije zvanično potvrđena. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je ranije saopštila da je mitropolit Pavle osumnjičen za podsticanje razdora i rad za Rusiju. Pripadnici SBU pretresaju njegovu rezidenciju, javlja ruska državna novinska agencija Tass.

Odbili su da napuste stari manastir u Kijevu

Izvor iz policije potvrdio je ukrajinskom mediju Liga.net da je mitropolit osumnjičen za "podsticanje međureligijske mržnje i pravdanje oružane agresije Rusije“. Današnji događaji usledili su nakon odluke mitropolita Pavla i drugih članova Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije koju podržava Rusija da ostanu u starom manastiru u Kijevu uprkos pozivima ukrajinske vlade da odu.

Nekoliko dana nakon što je ukrajinsko Ministarstvo kulture izdalo saopštenje u kojem poziva monahe ukrajinskog ogranka Ruske pravoslavne crkve da napuste Kijevo-pečersku lavru do 29. marta, Moskovska patrijaršija je saopštila da nema nameru da ode, prenosi Kijev Indipendent.

(MONDO)