PREOKRET! NEMAČKA VIŠE NE ZAVISI OD RUSKOG GASA, ALI... Na mala vrata došla nova zavisnost - uvećana za 334 odsto!

Nemačka je drastično smanjila uvoz ruskog gasa ali je uvoz azotnih đubriva iz Rusije neophodnih za poljoprivredu povećan za 334 odsto.

Profimedia

Nemačka je posle uništenja Severnog toka i drastičnog smanjena kupovine gasa iz Rusije, postala zavisna od ruskih poljoprivrednih đubriva, navodi se u članku u listu „Berliner cajtung” .

Kako navodi list, Nemačka se „oslobodila gasne zavisnosti od Rusije“, ali se druga zavisnost vratila „na mala vrata“.

Prema podacima Statističke službe i Udruženja nemačke poljoprivredne industrije, uvoz azotnih đubriva neophodnih za poljoprivredu iz Rusije je po rezultatima završene sezone povećan za 334 odsto.

Slično je i u ostalim evropskim državama. Rusija je u sezoni 2022/2023 povećala izvoz azotnih đubriva za pet puta. Prema rečima predstavnika Udruženja Martina Meja, gas i struja čine 80-90 odsto troškova mineralnih đubriva.

„Na kraju krajeva, uvozna đubriva nisu ništa drugo do jeftin ruski prirodni gas u sledećoj fazi prerade lanca vrednosti“, rekao je on.

Rastuće cene energenata dovele su do „turobne dinamike” u nemačkim hemijskim fabrikama, zbog čega Nemačka sve više uvozi, a ne proizvodi đubriva. Kao rezultat toga, Nemačka uvozi 95 odsto svih azotnih đubriva iz drugih zemalja, uglavnom iz Belgije i Holandije.

Prema podacima iz materijala Rosstata, Rusija je u julu 2023. povećala proizvodnju đubriva za 15,8 odsto u odnosu na jul 2022. godine, odnosno na 2,1 milion tona.

Za samo sedam meseci 2023. godine proizvedeno je 14,5 miliona tona đubriva, 2,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

(MONDO/Politika)