Svet

PREMINUO MARTI AHTISARI! Umro čuveni tvorac plana za Kosovo i Metohiju

Autor Aleksandar Blagić

Finski diplomata Marti Ahtisari preminuo je u 86. godini.

Izvor: Profimedia

Bivši predsednik Finske i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari preminuo je u 86. godini. On je vršio funkciju predsednika Finske od 1994. do 2000. godine.

Pre nego što je postao predsednik, bio je na više funkcija u finskom Ministarstvu spoljnih poslova i u Ujedinjenim nacijama. Aktuelni finski predsednik Sauli Ninisto se oglasio.

"Duboko smo ožalošćeni vešću o smrti predsednika Martija Ahtisarija. Marti Ahtisari verovao je u ljude, civilizaciju i dobrotu i živeo je veliki život. Bio je predsednik u vreme promena, koje je usmerilo Finsku u globalnu EU eru", rekao je Ninisto.

Po čemu je poznat Marti Ahtisari?

Marti Ahtisari je poznat po čuvenom "Ahtisarijevom planu za Kosovo i Metohiju". Rođen je 23. juna 1937. godine, dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine za "višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikta na više kontinenata".

Diplomirao je na Univerzitetu u Oslu, a karijeru je nastavio u Pakistanu kao nastavnik u školi. Godine 1992–1993. predsedava međunarodnom konferencijom o SFRJ. On je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a.

Maja 1999. godine dobrovoljno se ponudio da bude neutralni predstavnik u razgovorima o okončanju rata u SRJ. Posredovao je između ruskog predstavnika Viktora Černomirdina i njegovog američkog kolege Stroba Talbota. Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Anan imenovao ga je za specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije.

Njegov plan je, iako odbačen od strane Saveta bezbednosti i Srba, postao osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova. Dana 8. avgusta je izjavio da su Srbi krivi kao narod. Krajem juna i početkom jula 2007. godine u mnogim srpskim glasilima se pojavila vest da je Ahtisari primao mito od albanske mafije.

Cifre se kreću od 2 do 40 miliona evra. Krajem juna 2007. godine prvu vest o mitu je demantovala kancelarija Martija Ahtisarija, ali već početkom jula navode nemačke obaveštajne službe BND da je Ahtisari primio mito je potvrdio i Globalni informativni sistem. I predsednik američkog saveta za KiM, Džim Džatras, je potvrdio da ima saznanja o primanju mita od strane Ahtisarija.

BONUS VIDEO:

(MONDO)

Tagovi