Humus je toliko popularan da ima i svoj dan - 13. maj!

Ta mešavina leblebija, susamove paste, limunovog soka i belog luka, poznata je pre svega po odličnom ukusu i dobrom uticaju na zdravlje.

Pored toga, lepota ove namirnice je pre svega u njenoj jednostavnosti u konzumiranju. Za par minuta, humus namazan na parče hleba, poslužen uz tortilju ili kao nadev u sendviču, predstavlja zdrav obrok.

Tome u prilog ide i činjenica da humus sadrži visok nivo proteina, gvožđa, pomaže regulaciju šećera u krvi i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Pročitajte: Zašto treba jesti humus

Humus se, takođe, može jesti kao umak uz komadiće svežeg povrća i peciva, prilog uz meso ili ribu, preliv za salatu ili pastu. Takođe je bez glutena, posan i vegeterijanski.

Humus obožavaju i neke holivudske zvezde: Lady Gaga, Kejt Mos, En Hatavej i Natali Portman često govore o bogatom ukusu i dobrobitima ovog orijentalnog specijaliteta.

Najpopularniji recept za humus je upravo onaj koji je gledaocima preneo Džejmi Oliver, koji humus preporučuje i zbog nutritivnih vrednosti i zbog jednostavnog kombinovanja.

Gordon Remzi osnovnom ukusu humusa dodaje mešavinu začina kao što su mlevena paprika, đumbir, kim, korijander, semenke senfa i tako dobija pikantniji ukus. Još jedan poznati kuvar, Entoni Bordejn, istraživao je razliku u recepturi humusa obilazeći poznate restorane u Jerusalimu, Izraelu, Palestini.

Ceo svet je toliko lud za humusom da je čak pokrenuta i instagram stranica zgodnih momaka koji jedu humus!

Pogledajte fotografije:

undefined Humus

Istraživanje koje je svojevremeno sproveo "Njujork tajms" pokazalo je da devet od deset upitanih nutricionista smatra da je humus zdrav namaz.

Naziv ovog bliskoistočnog specijaliteta proističe od arapske reči - hummus . odnosno leblebija, dok je pun naziv - hummus bi tahīna-  odnosno: leblebije sa tahini pastom.

Pojedina istraživanja pokazuju da je ova namirnica bila veoma zastupljena u ishrani starih Grka, a prema nekim predanjima smatra se da je u prvim zalogajima humusa uživao još egipatski sultan Saladin u 12. veku.

Danas se ovaj specijalitet nalazi u žarištu sukoba između libanske i izraelske kuhinje, jer ga obe nacije smatraju svojim izvornim jelom.

Razlog više da probate humus leži u leblebijama, glavnom sastojku humusa. Ove mahunarke bogate su manganom koji je veoma značajan za zdravu i lepu kožu. Jedna šolja leblebija sadrži čak 84 odsto dnevno potrebne količine mangana koji je izuzetno bitan jer učestvuje u stvaranju kolagena i štiti kožu od UV zračenja.

Pored toga humus je bogat vitaminom E koji ma povoljan uticaj na regeneraciju kože i lečenje oštećene kose.

Humus možete da kupite već gotov, običan ili obogaćen raznim ukusima, ali možete i da ga napravite sami.

Potrebno vam je:

- 300 grama sirovih leblebija ostavite preko noći u vodi
- tri kašike tahini paste (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane)
- limun
- čen belog luka (može i bez, ili dodajte više luka ako volite)
- so
- četiri kašike maslinovog ulja

Leblebije kuvajte dok ne postanu potpuno meke. Stavite ih u blender i dodajte sve ostale sastojke. Za nekoliko minuta dobićete ukusan namaz kojem možete da dodate ljutu ili slatku tucanu papriku, iseckane masline, kisele krastavčiće...

Još sjajnih recepata pogledajte u:

MONDO KUHINJI!

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!