Svaki grad ima nešto svoje, leskovačka mućkalica je svakako specijalitet ovog grada na jugu Srbije.
Leskovacka muckalica je toliko popularna, da cak ima i svoj dan, koji je u Leksovcu bio obeležen 7. juna i to tako što su polaznici leskovacke Visoke poslovne škola strukovnih studija napravili 4.000 obroka tog specijaliteta!
Ko je sve to pojeo?
Sugradani koji su se zadesili blizu velikog kazana na platou ispred Leskovackog kulturnog centra.
Nastavnik veština za gastronomsku grupu Momcilo Conic, rekao je za FoNet da je ovaj dogadaj posvecen pripremi autohtonih gastronomskih specijaliteta. i prezentaciji kulinarskih veština studenata studijskog programa Menadžment tehnologije hrane i gastronomije u ovoj školi.
Medutim, on je otkrio i tajnu leskovacke muckalice.
"Tajna leskovacke muckalice je u tome što meso mora najpre da se malo zapece na pa onda kuva, ali i u cuvenoj tucanoj paprici", rekao je Conic.
Što se tice recepta, postoji nekoliko varijanti: sa samo jednom vrstom mesa, ili sa nekoliko razlicitih, a vi pravite kako najviše volite.
Probajte ovaj, na primer:
Potrebno:
500 g svinjskog mesa (ili juneceg, ili pola-pola)
2 glavice crnog luka
ceo veci paradajz
kašicica ljute tucane paprike
dve kacišice peršunovog lista
mleveni biber
so
Priprema:
Meso isecite na manje komade (na zalogaje), posolite ga i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Zatim ga prepecite na roštilju ili na taganju, ali bez ulja.
Izdinstajte iseckani luk, dodajte paradajz usecen na kockice, kao tucanu papriku, bibera i sitno iseckan peršunov list.
Na kraju, kada svi sastojci omekcaju, poslažite meso i dinstajte kratko, najduže deset minuta.
Još super recepata pogledajte u:
MONDO Kuhinji!
-------------------------------------------------------------------------------------
MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!