"Jedna od najproslavljenijih tvrdnji u hrono ishrani - da se kvasac poništava tostiranjem - ujedno je i jedna od najosporavanijih tvrdnji. I nešto oko čega su se uvek vodile rasprave. Ono što znamo jeste da je kvasac živ dok je aktivan i dok hleb narasta od njega. Kada ode u rernu, kvasac kao i svaka druga gljivica umire na 50 stepeni. I teško da se može naknadno ponovo ubiti. Ali, ono što ostane u hlebu, odnosno velike količine skroba u hlebu mogu biti mamac za divlji kvasac koji se nalazi svuda oko nas , jer kvasac voli šećer", piše Ana Ćubela na svom blogu "Hrono kuhinja". 

Ona navodi četiri razloga zbog kojih treba uvek tostirati hleb:

1. Hleb je ukusniji kada se tostira
2. Hleb se lakše vari kada je tostiran
3. Tostiran hleb bi trebalo da ima manji glikemijski indeks
4. Tostiranjem hleba uništavate eventualne gljivice

"I zato nije loše tostirati hleb, posebno ako stoji par dana, jer na taj način mogu da se ubiju pridošlice. Posebno kada su u pitanju ovi naši hrono hlebovi koji su dosta vlažniji od klasičnih belih hlebova. A isušivanjem vlage, hleb lakše 'padne' na stomak", objašnjava Ana i navodi da je ona, na primer, tostirala tri parčeta hleba i da se pokazalo da su u svežem stanju imali oko 80 grama, a nakon tostiranja 66 grama - znači, imalo je šta da se izvuče.

Takođe, tostiranjem hleba se razbija skrob u njemu, odnosno skrob se konvertuje u dekstrin, određenu vrstu šećera. Zato tostiran hleb ume da bude slađi, ali i da se brže svari pošto bi do tog istog procesa došlo i u organizmu samo kasnije.

I još jedna, bitna stvar - tostiranjem hleba se smanjuje glikemijski indeks, a to je posebno bitno za dijabetičare. Glikemijski indeks pokazuje kojom brzinom raste šećer u krvi kada se pojede neka namirnica.

Istraživanje koje je još 2008. godine objavljeno u "European Journal of Clinical Nutrition" pokazalo je da određena priprema hleba može da utiče na to.

Oni su ispitivali kako zamrzavanje i tostiranje hleba može da utiče na GI. Istraživanje je rađeno sa belim hlebom i pokazalo se da ova dva procesa značajno utiču na GI bez obzira na to da li se radilo o domaćem ili kupovnom hlebu. U pitanju je bio beli hleb, ali princip je isti i sa integralnim.

Da li vi tostirate hleb? Pišite nam u komentarima...

Pročitajte i ovo:

Beli hleb, ipak, nije loš?

Ljubičasti hleb osvaja svet

--------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!