![](/img/placeholders/placeholder-mondo.png)
Sastojci (za šest osoba):
3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 veće glavice luka, grubo iseckanog (ne suviše sitno)
2 šargarepe srednje veličine, očišćene i isečene na kolutiće
5 čenova belog luka, zgnječenih i oljuštenih
dve konzerve od oko 750 mililitara pirea od paradajza (ako ćete sami to da pravite, treba vam oko litar i po kuvanog, iseckanog paradajza)
4 šolje vode
1 1/2 šolje ceđenog soka od pomorandže
1/4 šolje šećera
2 1/2 kašičice soli
10 listova svežeg bosiljka, i još poneki za dekoraciju
1/3 šolje neutralne pavlake
Priprema (četrdesetak minuta):
Zagrejte maslinovo ulje u većem loncu, na srednjoj temperaturi. Dodajte luk, šargarepu i beli luk i pobvremeno mešajte dok povrće ne omekša i dok luk ne počne da se zlati (petnaestak minuta).
Dodajte paradajz, vodu, sok od pomorandže, šećer, so, bosiljak i kuvajte dok ne proključa. Smanjte temperaturu, poklopite i ostavite da se kuva oko 25 minuta.
Zatim sastojke izblendirajte ili ispasirajte štapnim mikserom, sve dok ne dobijete ujednačenu teksturu.
Umešajte slatku pavlaku, i ostavite da se dobro ohladi. Kad se ohladi, smestite čorbu u frižider, služite sasvim hladnu, ukrašenu listićima svežeg bosiljka, uz prepečeni hleb.
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Manje smo kukali, ružno je da se tako omalovažava": Zvezdin MVP Filip Petrušev traži više poštovanja
"Kukanje i plakanje pre utakmice, opet će skretati pažnju sa ovoga": Nedović rekao samo jedno posle derbija