"Saltimboka se pravi od teletine, ali ću vam ja pokazati recept sa pilećim mesom", rekao nam je Stevo Karapandža. Evo šta smo još od njega naučili...
"Kada secete meso, trudite se da iskoristite sve. Ja nisam za bacanje hrane, nikako. Svako parce može da se upotrebi", rekao nam je cuveni kuvar Stevo Karapanžda, dok nam je pokazivao kako da od celog komada pileceg belog mesa izvucemo što više šnicli.
"Važan je oštar nož, ali i da polako secete šnicle, da se trudite da budu manje-više iste debljine i velicine. Nema tu mnogo mudrosti, samo nigde ne žurite", savet je koji treba poslušati jer dolazi od najpoznatijeg kuvara bivše Jugoslavije, vlasnika restorana u Švajcarskoj u kojem vec 20 godina u vrhunskoj hrani u živaju mnoge svetske poznate licnosti.
Ono po cemu je Karapandža najpoznatiji je TV emisija "Male tajne velikih majstora kuhinje", prva te vrste na ovom prostoru, ali i šire. Svaka epizoda, za koje je muziku je komponovao Arsen Dedic, trajala je po pet minuta, emitovana je cetvrtkom u 19:30h, pre Dnevnika, i to od 1974. do kraja osamdesetih godina.
Bile su veoma popularne, cela Jugoslavija je zapisivala i probala te recepte!
I sada Stevu Karapandžu možete da gledate na televiziji - strpljivo, šarmantno, duhovito, cuveni kuvar savete i interesanten recepte deli sa gledaocima Kitchen TV-a, koji se emituje u paketu mts TV-a.
Nama je pokazao kako se pravi:
MINI PILECA SALTIMBOKA NA RAŽNJICIMA SA COKOLADNIM CILI UMAKOM
Potrebno za 50 komada:
- oko dva kilograma pileceg belog mesa isecenog na tanke šnicle
- 25 listica pršute
- desetak listica sveže žalfije
- 200 grama putera
- grancica svežeg ruzmarina
- cili papricice, kolicina po želji
- 400 grama cokolade
- 2 dl neutralne pavlake
- so I biber
Priprema:
Na svaku šniclu staviti malo pršute, nataci na ražnjic, posoliti ih i pobiberiti, pa pržiti u tiganju na puteru i maslinovom ulju. Zatim ražnjice staviti u rernu, da se dopeku - oko devet minuta na 190 stepeni Celzijusovih.
Zagrejati neutralnu pavlaku do kljucanja i njome preliti izlomljenu cokoladu. Mešati i zaciniti ruzmarinom i cilijem.
Pogledajte i šta smo naucili od Lepog Brke: