Paradajz sos za pastu recept
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Možda kuvanje sosa za pastu deluje kao gubljenje vremena, kad ionako možete samo da "otvorite teglicu" i gotovo, ali ovaj recept će vam promeniti mišljenje.

Sos koji je kulinarski sajt Delish proglasio "najboljim na svetu" pravi se od samo tri sastojka, i ne zahteva nikakvo seckanje.

Marčela Hazan, autorka čuvenih kuvara kao što su "Osnovi klasične italijanske kuhinje", Italijanka koja je mnogima "otvorila oči" i promenila doživljaj kuvanja smatrala je da su najbolja jela ona koja se prave što je moguće jednostavnije.

Bez mnogo mudrovanja i začina čije ime ne umete da izgovorite, dakle.

U njen čuveni sos idu samo tri sastojka:

2 x 400g konzervisanog, oljuštenog paradajza u komadu

jedna glavica crnog luka, presečena na pola

šest kašika putera

Luk oljuštite, presečete na pola, stavite u šerpu, dodate paradajz iz konzerve i puter i ostavite da se na srednjoj vatri krčka oko 45 minuta, povremeno mešajući varjačom.

Kad je sos gotov, izvadite luk, i dodajte omiljenu testeninu.

Marčela Hazan preminula je 2013. u 89. godini, a nakon njene smrti, njen suprug je u intervjuu za Epicurious ispričao da se ona uvek držala jednostavnih pravila i jednostavnih recepata, prenosi "Dejli mejl".

"Marčela je bila genije za ukuse. Mogla je tačno da predvidi kako će određeni ukus uticati na neko jelo", rekao je on.

Male "tajne" italijanske kuhinje

Čuveni kuvar gost Beograda: OVAKO se kuva pasta...