Prave se brzo, jedu se još brže!
Ako ste u potrazi za brzim desertom, koji osim toga što je ukusan može i da stoji nekoliko dana (ako ga ne smažete odmah), ovo je recept za vas!
SASTOJCI:
240 grama brašna
2 kašicice soli
¾ kašicice praška za pecivo
250 grama maslaca
80 grama smedeg šecera
80 grama kristal šecera
2 jajeta
2 kašicice ekstrakta vanile
200 grama mlecne cokolade
80 grama crne cokolade
PRIPREMA:
U ciniju stavite maslac i obe vrste šecera, mutite mikserom dok ne postane penasto. Dodajte jedno po jedno jaje, mešajuci sve vreme, i na kraju ekstrakt vanile.
Dodajte brašno, prašak za pecivo i so, i mutite na nižoj brzini dok ne dobijete glatku smesu. Cokoladu izlomite na komadice, i umešajte je varjacom. Prekrijte plasticnom folijom i ostavite u frižideru najmanje dva sata.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, i dno velikog pleha prekrijte papirom za pecenje. U zavisnosti od velicine pleha, možda cete morati da pecete keksice u dve ture, jer se od ove kolicine sastojaka dobija 20 komada. Od testa napravite 20 kuglica, malo ih spljoštite i poredajte na papir za pecenje sa razmakom od oko pet centimetra – raširice se dok se budu pekli, a ne želite da se spoje ili "guraju" u plehu. Pecite ih oko 14 minuta, dok ne dobiju zlatnosmedu boju. Pustite da se malo ohlade i navalite!
SAVET: Ovaj recept možete i prilagoditi raznim dodacima - dodajte testu malo ovsenih pahuljica, ili malo kakao praha, zamenite cokoladu suvim groždem... Birajte svoj omiljeni dodatak i uživajte!