Ukratko rečeno, zdrav je, pa ne bi bilo loše da zanemarite posledice u vidu neprijatnog zadaha.
Šolja sirovog naseckanog luka ima: 41 kaloriju, 0,12 grama masti, 2 grama proteina, 15 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana, 7 grama šećera i 6 miligrama natrijuma.
Dakle, malo kalorija, solidan udeo vlakana za koja svi znamo da su zdrava, ali to nisu jedini razlozi da jedete luk.
Ovo povrće je odličan izvor antioksidanata polifenola, koji umanjuju rizik od različitih tipova kancera, i produžavaju životni vek.
Antioksidantima je naročito bogat crveni luk, koji sadrži jako visok nivo kvercetina i antocijanina koji štite od raka.
Osim toga, luk je bogat sastojcima koji imaju protivupalno dejstvo, tako da može da pomogne i u ublažavanju bola izazvanog različitim zapaljenskim procesima u organizmu, kao i prebioticima, kojima se hrane dobre bakterije u našim crevima, koje su važne za snažan imunitet.
Luk je dakle zdrav (i ukusan), ali ima doduše i nekoliko mana: prvo, može da se desi da plačete kao kiša dok ga seckate. Ako ste osetljivi na to, može da pomogne ako luk nakratko stavite u friz pre seckanja, pošto niska temperatura usporava oslobađanje komponenti koje nam teraju suze na oči.
I, naravno, tu je i problem neprijatnog zadaha. Evo kako to možete da rešite:
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Kakav debakl Hrvatske u košarci, i to od Bosne! Odlazak na Eurobasket će biti nemoguća misija
Mislite da će biti lako? Neće! Savo Milošević zna da će se Partizan mučiti do kraja godine