Kineska kuhinja je vrlo specifična, ali to nikako ne znači da vam se kineski specijaliteti neće dopasti, naprotiv. Probajte ovaj recept i uverićete se.

Sastojci:

Za punjenje

Četvrtina šolje crvenog pasulja (oko 40 grama)

Četiri šolje vode (malo manje od litra)

Četvrtina šolje šećera (oko 50 grama)

Za testo

Dve trećine šolje vrele vode (oko 160 mililitara)

Pola šolje smeđeg šećera (110 grama)

250 grama brašna

Pola šolje susama (75 grama)

Ulje za prženje

Priprema:

U posudu srednje veličine stavite pasulj, nalijte šolju vode, prekrijte folijom i ostavite da stoji preko noći. Iscedite pasulj, prebacite u tiganj i sipajte tri šolje vode. Kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat vremena, dok ne bude toliko mekan da možete da ga izgnječite viljuškom.

Dodajte šećer i kuvajte, redovno mešajte, sve dok ne ispari voda, a u tiganju ne ostane gusta smesa, nalik džemu.

Prebacite pasulj u posudu, prekrijte folijom i prisnite je direktno do smese, kako se ne bi formirala "koža". Stavite smesu u frižider da se hladi dok vi pripremate dalje.

Napravite testo: U manju posudu pomešajte vrelu vodu i smeđi šećer, mešajući dok se šećer ne rastopi. Zatim u posudu srednje veličine stavite brašno i postepeno sipajte mešavinu šećera i vode, mešajući smesu oko pet minuta – prestanite da mešate tek kada testo prestane da se lepi za posudu.

Pospite brašno na radnu površinu i premesite brašno, formirajući loptu. Ako je potrebno, dodajte još brašna ili vode. Loptu podelite na osam manjih delova, a zatim ih izravnjajte tako da dobijte okrugli oblik, debljine malo više od jednog centimetra.

Na centar svakog od ovih osam krugova stavite po kašičicu namaza od crvenog pasulja, a zatim savijte ivice i formirajte loptu od testa. Uvaljajte kuglice u susam.

Sipajte ulje u tiganj i dobro ga zagrejte, a zatim pržite kuglice oko 15 minuta, mešajući redovno, dok ne dobiju zlatno braon boju. Izvadite ih na ubrus kako bi se ulje iscedilo, pustite da se malo prohlade i uživajte u novom ukusu.