Mandarine su omiljena "zimska" voćka, lepa užina i preko potrebna doza vitamina C. Ali od njih se mogu praviti i zanimljivi deserti, kao što je ovaj!

Sastojci:

Pola šolje kristal šećera

Tri kašike gustina

Dve šolje soka od mandarine

Tri jajeta

Tri kašike maslaca

Dve kašičice soka od limuna

Ekstrakt vanile

Četvrtina kašičice soli

Šlag

Priprema:

U šerpi na srednjoj vatri, pomešajte šećer, gustin i so, i dodajte sok mandarine. Uz stalno mešanje, neka smesa provri, i neka ključa pun minut. Sklonite sa vatre, i pustite da se malo ohladi.

Mutite jaja u činiji dok se ne zapene, i postepeno dodajte toplu mešavinu šećera i soka. Važno je da stalno mešate da se ne bi stvorile grudvice. Kada ste dobili jednoličnu smesu, vratite je u šerpu i stavite na laganu vatru. Dodajte maslac, ekstrakt vanile i sok limuna, i dobro izmešajte. Dobijeni krem podelite u posude za serviranje i hladite u frižideru najmanje dva sata. Ne brinite ako ne izgleda previše gusto jer će očvrsnuti dok se bude hladio. Ukrasite šlagom i servirajte!

Kako vi koristite mandarine, osim kao voćnu užinu? Recite nam u komentarima!