Predstavljamo vam drugačiji recept za kolač sa višnjama. Ukus će mu biti sličan onom na koji ste navikli, ali će višnje biti blago karamelizovane, a izgledaće primamljivo zbog voća na vrhu. Priprema se jednostavno, pa je recept pogodan i za početnike koji vole kolače.

Sastojci:

70 grama maslaca

400 grama odleđenih višanja

Jedan limun

200 grama šećera

250 grama brašna

Dve kašičice praška za pecivo

So

Tri jaja

250 grama jogurta ili kisele pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. Istopite maslac, narendajte sitno koru i iscedite sok polovine limuna.

Okrugli pleh podmažite maslacem i postavite krug papira za pečenje.

Pomešajte višnje sa po dve kašike šećera, limunovog soka i rastopljenog maslaca. Tu smesu stavite na dno obloženog pleha. Pecite voće 30 minuta, zatim izvadite i smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Dok se voće peče, u činiji izmešajte brašno, pola kašičice soli, prašak za pecivo i preostali ćećer. Umutite jaja i jogurt ili pavlaku, dodajte preostali maslac i koru limuna, i pomešajte sa suvim sastojcima.

Dobijeno testo kašikom nanesite na pečeno voće i razmažite koliko možete, ne brinite, ovo nije "uredan" kolač koji mora da izgleda "pod konac". Pecite u rerni dok vrh kolača ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica zabodena u testo izađe suva. Kolač ostavite desetak minuta da se ohladi, a zatim prevrnite na tanjir za serviranje.

Kako vi pripremate kolač sa višnjama? Recite nam u komentarima!