Predstavljamo vam recept za posni specijalitet falafel, ukusan, mirisan i zasitan. Ne sadrži namirnice životinjskog porekla, i možete ga pripremiti danima kada je dozvoljeno koristiti ulje u pripremi hrane.

Sastojci:

400 grama konzerviranih leblebija

Jedna glavica crnog luka

Tri čena belog luka

Mleveni kumin

Mleveni korijander

Na vrh noža cimeta

Sveži peršun

So, biber

Maslinovo ulje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni, dno većeg pleha prekrijte papirom za pečenje i podmažite maslinovim uljem.

U blenderu, pomešajte oceđene leblebije, crni i beli luk, seckani sveži peršun, po kašičicu kumina i korijandera, malo cimeta, so i biber po ukusu. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Mokrim rukama, oblikujte kuglice od otprilike dve kašičice smese. Malo ih spljoštite, i ređajte na pripremljeni pleh. Pecite 25-30 minuta, a poželjno je da ih "prevrnete" jednom tokom pečenja da bi sa obe strane dobile zlatnožutu boju. Pečeni falafel možete čuvati u frižideru tri dana, a ukoliko nećete sve peći odmah, slobodno ih zamrznite do sledeće upotrebe. Servirajte uz svežu salatu.

Kako vi pripremate leblebije? Recite nam u komentarima!