Evo kako da spremite pletenicu sa makom, po mađarskom receptu.

Sastojci:

Kesica suvog kvasca

330 mililitara mlakog mleka

Jedno žumance

Dva jaja

Dve kašike šećera

Dve kašičice soli

640 grama brašna

Kašika maka

Jedno jaje (umućeno žicom)

Priprema:

U posudu sipajte kvasac i toplo mleko, pa ostavite da narasta oko 15 minuta.

U drugoj posudi umutite jaja, žumanac, šećer i so. Zatim u to dodajte narasli kvasac i oko 400 grama brašna, pa dobro izmešajte, a onda postepeno dodajte i ostatak brašna, mešajući između svakog dodavanja. Kada se sastojci sjedine, mesite testo na pobrašnjenoj radnoj površini oko osam minuta.

Telo podelite na tri lopte i ostavite da stoji oko 20 minuta. Nakon toga, ova tri dela testa rolajte na stolu kako biste dobili duge trake koje ćete zatim da upletete u pletenicu. "Čvorove" na početku i na kraju savijte ispod, tako da budu sa donje strane pletenice. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte i ostavite oko 40 minuta.

Umutite jedno jaje žicom, premažite pletenicu i pospite mak. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni i pecite još oko 45 minuta ili dok pletenica ne dobije zlatno-braon boju.

Imate li i vi neki dobar recept za hleb? Pišite nam u komentarima!