Ne morate da budete majstor u kuhinji da biste spremili ovaj kolač – jednostavan je, a veoma ukusan.

Sastojci:

150 grama putera

Šolja šećera

Kašičica ekstrakta vanile

Tri jaja

Rendana kora jednog limuna

Dve šolje brašna

Dve kašičice praška za pecivo

Pola kašičice soli

60 grama kiselog mleka

14 kajsija srednje veličine

Dve kašike šećera (za posipanje)

Dve kašike džema od kajsija za glazuru

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Kajsije isecite na polovine, a manji pleh obložite papirom za pečenje.

U većoj posudi umutite puter, šećer i ekstrakt vanile. Dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite nakon svakog dodavanja.

U posudi srednje veličine pomešajte brašno sa praškom za pecivo i solju, a zatim to dodajte u smesu sa puterom i jajima, pa umutite. Dodajte kiselo mleko, pa ponovo mutite i na kraju dodajte rendanu koru limuna, pa promešajte. 

Smesu nalijte u pleh i ravnomerno rasporedite, odozgo poređajte kajsije tako da presečena strana bude okrenuta ka dole. Odozgo pospite dve kašike šećera i pecite 30-40 minuta.

U međuvremenu, istopite džem na tihoj vatri i premažite preko kajsija dok su i džem i kolač još uvek vrući, pa poslužite.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!