Ne morate da budete majstor u kuhinji da biste spremili ovaj kolač – vrlo je jednostavan, uverite se i sami!

Sastojci:

Dve šolje brašna

Dve šolje šećera

¼ kašičice soli

½ šolje neobranog mleka

Kašičica sode bikarbone

Kašičica ekstrakta vanile

Dva veća jaja

230 grama putera

Četiri kašike kakaa

Za preliv:

200 grama putera

Četiri kašike kakaa

Šest kašika mleka

Kašičica ekstrakta vanile

300 grama šećera u prahu

Pola šolje sitno iseckanih oraha (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, izmešajte, pa ostavite sa strane.

U odvojenoj posudi pomešajte neobrano mleko, sodu bikarbonu, ekstrakt vanile i jaja. Umutite viljuškom ili žicom, pa ostavite sa strane.

U tiganju istopite puter i dodajte kakao, izmeđajte. U međuvremenu, sipajte 250 mililitara vode u šerpu da provri, pa vrelu vodu sipajte u tiganj sa puterom i kakaom, sklonite sa vatre i to sjedinite sa brašnom (i ostalim sastojcima koje ste pomešali sa brašnom). Mešajte kratko da se čokolada malo ohladi, a zatim dodajte sve sastojke iz posude u kojoj ste umutili jaja. Mešajte da se sve sjedini, pa nalijte u podmazan pleh i pecite 20 minuta.

U međuvremenu, napravite preliv.

Istopite puter u tiganju na vatri srednje jačine, zatim dodajte kakao i promešajte. Sipajte mleko, ekstrakt vanile i šećer u prahu, izmešajte. Na kraju dodajte iseckane orahe, ako želite.

Čim izvadite kolač iz rerne, odozgo nalijte preliv. Gledajte da ga nalijete preko cele površine, da ne morate posle da ga razmazujete.

Ostavite da se ohladi i poslužite.

Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!