Ne morate da budete majstor u kuhinji da biste spremili ovaj kolač – vrlo je jednostavan, uverite se i sami!
Sastojci:
Dve šolje brašna
Dve šolje šećera
¼ kašičice soli
½ šolje neobranog mleka
Kašičica sode bikarbone
Kašičica ekstrakta vanile
Dva veća jaja
230 grama putera
Četiri kašike kakaa
Za preliv:
200 grama putera
Četiri kašike kakaa
Šest kašika mleka
Kašičica ekstrakta vanile
300 grama šećera u prahu
Pola šolje sitno iseckanih oraha (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, izmešajte, pa ostavite sa strane.
U odvojenoj posudi pomešajte neobrano mleko, sodu bikarbonu, ekstrakt vanile i jaja. Umutite viljuškom ili žicom, pa ostavite sa strane.
U tiganju istopite puter i dodajte kakao, izmeđajte. U međuvremenu, sipajte 250 mililitara vode u šerpu da provri, pa vrelu vodu sipajte u tiganj sa puterom i kakaom, sklonite sa vatre i to sjedinite sa brašnom (i ostalim sastojcima koje ste pomešali sa brašnom). Mešajte kratko da se čokolada malo ohladi, a zatim dodajte sve sastojke iz posude u kojoj ste umutili jaja. Mešajte da se sve sjedini, pa nalijte u podmazan pleh i pecite 20 minuta.
U međuvremenu, napravite preliv.
Istopite puter u tiganju na vatri srednje jačine, zatim dodajte kakao i promešajte. Sipajte mleko, ekstrakt vanile i šećer u prahu, izmešajte. Na kraju dodajte iseckane orahe, ako želite.
Čim izvadite kolač iz rerne, odozgo nalijte preliv. Gledajte da ga nalijete preko cele površine, da ne morate posle da ga razmazujete.
Ostavite da se ohladi i poslužite.
Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Zvezda može do Top4, a kakve su šanse Partizana: Softver izračunao sve o srpskim klubovima u plej-ofu Evrolige!
Ispaljeni američki projektili na Rusiju: Preti velika eskalacija sukoba, Putin zapretio da će gađati Orešnikom
Kad ne smišlja Zvezdine pobede, onda je u Hramu Svetog Save: Sferopulos za MONDO o srpskoj kulturi, istoriji i Beogradu
Jago nije teže povređen, Zvezda dobila najbolje vesti: Otkriveno kada se Brazilac vraća na parket!
Za Božić i do +15 stepeni, pa obrt: Ovakvoj prognozi se niko nije nadao, Čubrilo otkrio šta nas čeka u januaru