Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusne, lagane kolačiće koji se brzo prave.

Sastojci:

Pola šolje slatkog od borovnica

200 grama šećera

Kašika gustina

Četiri krupnija jaja, na sobnoj temperaturi

Navrh kašičice praška za pecivo

Navrh noža soli

Pola kašičice ekstrakta vanile

300 mililitara slatke pavlake

Kašika šećera u prahu

40 grama šećera

Kašika i po gustina

Navrh noža soli

400 grama svežih borovnica

60 mililitara vode

Kašika sveže ceđenog soka od limuna

Pola kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Rernu zagrejte na 120 stepeni, u pleh stavite papir za pečenje.

Slatko od borovnica zagrejte u šerpici, pa izblendirajte.

Šećer, gustin, malo soli i prašak za pecivo pomešajte u šolji. Belanca mutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte pomalo mešavine šećera, kašiku po kašiku, miksirajući sve vreme, a zatim umešajte i ekstrakt vanile. Pažljivo sipajte izblendirano slatko od borovnica i promešajte varjačom, ne treba sasvim da se sjedini, da bi puslice ostale "šarene".

Zatim belanca rasporedite kašikom u pleh, i napravite malo udubljenje u centru, tako da može da se zadrži sos.

Stavite u rernu i pecite na niskoj temperaturi dok se ne napravi korica, i ostavite da se puslice dobro osuše.

Za sos, pomešajte šećer, gustin i so u srednjoj šerpi. Dodajte sveže borovnice, vodu i sok od limuna, pa kuvajte mešajući par minuta. Zatim sklonite sa vatre i dodajte malo ekstrakta vanile. Sos sipajte u puslice i služite.

Koji je vaš omiljeni "letnji kolač"?