Evo šta vam je potrebno da napravite ovu divnu, domaću pitu sa orasima.

Sastojci:

Za testo:

Šolja i po brašna

Pola kašičice soli

75 grama masti

85 grama putera

Jedno jaje

Kašičica belog sirćeta

Za preliv:

Šolja belog šećera

Tri kašike smeđeg šećera

Pola kašičice soli

Šolja kukuruznog sirupa

75 grama putera

Kašičica ekstrakta vanile

Tri jaja

Šolja oraha

Priprema:

Najpre u velikoj posudi pomešajte brašno i so, a zatim dodajte mast i puter (najbolje ih je pre toga omekšati na sobnoj temperaturi). Sastojke dobro izmešajte, a zatim dodajte jaje, tri kašike hladne vode i sirće. Opet mešajte da se sve sjedini i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, napravite preliv – pomešajte beli i smeđi šećer, so, kukuruzni sirup, puter, ekstrakt vanile i sve dobro umutite.

Zagrejte rernu na 180 stepeni, na pobrašnjenoj površini razvucite testo i oblikujte ga tako da stane u pleh koji ćete koristiti. Na testo najpre stavite orahe, pa nalijte preliv i preko stavite foliju.

Pecite oko 30 minuta, zatim sklonite foliju i pecite još oko 20 minuta, pazeći da pita ne zagori.

Ostavite malo da se ohladi, pa poslužite.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!