Na današnji dan veliki broj porodica širom Srbije proslavlja Mitrovdan, krsnu slavu koja najčešće pada u dane posta.

Umesto uobičajenih posnih recepata za ribu, šarana i pastrmke uvaljanih u brašno i prženih na ulju, iznenadite goste ovim gala specijalitetom.

Fileti lososa s bademima

Sastojci:

8 fileta lososa

pivo

1 šoljica brašna

listići badema

2 kašike slatke crvene paprike

2 kašike usitnjenog belog luka

ulje

so

biber

Priprema:

Zagrejati ulje. Filete ribe posoliti, pobiberiti i iseći na veće komade. Pomešati brašno, beli luk, papriku, dve kašike soli i malo bibera. Dobro promešati, pa dodati pivo. Mešati dok se ne dobije glatka smesa. Filete ribe prvo uvaljati u pripremljenu smesu, a zatim u bademe iseckane na listiće. Pržiti na vrućem ulju dok ne poprime zlatnosmeđu boju (tokom prženja, komade ribe samo jednom okrenuti). Izvaditi na tanjir, a višak masnoće pokupiti papirnim salvetama.