Poreklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan deo domaćih trpeza.
Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da testo bude hrskavo spolja, a meko iznutra.
Sastojci:
Testo:
5 dl vode
500 g brašna
1 dl ulja
5 jaja
1 kašika šećera
malo soli
Sirup:
1 kg šećera
5 dl vode
1 limun
Ostalo:
1 l ulja za prženje
Priprema:
Sirup: Šećer preliti vodom, pa kuvati nekoliko minuta. Pri kraju dodati limun isečen na kolutove. Skloniti sa vatre i dobro ohladiti (najbolje u frižideru). Testo: U šerpu sipati vodu, ulje, šećer i malo soli, pa kuvati dok ne provri. Lagano, uz neprestano mešanje, sipati brašno. Vrelu masu skloniti sa vatre, pa dobro mešati varjačom ili mikserom, dok se testo dobro ne sjedini. U dobro izrađeno mlako testo dodavati, jedno po jedno, pet celih jaja, i svaki put dobro sjediniti masu. Pripremljenom masom puniti specijalni špric za tulumbe, pa ih istiskivati u litar zagrejanog ulja i pržiti. Pržene tulumbe spuštati u već pripremljen ohlađen šećerni sirup, da ga dobro upiju. Kada su tulumbe postale sočne, stavljati ih na tacnu. Na kraju, gotove tulumbe preliti ostatkom sirupa i staviti u frižider da se dobro ohlade.
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Mesec dana Partizanovih poraza: Evroligaška sezona već izmiče iz ruku crno-belima
Partizan nemilosrdan u ABA, gazi redom: Pukla stotka, crno-beli ne daju vrh tabele!