Poreklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan deo domaćih trpeza.

Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da testo bude hrskavo spolja, a meko iznutra.

Sastojci:

Testo:

5 dl vode

500 g brašna

1 dl ulja

5 jaja

1 kašika šećera

malo soli

Sirup:

1 kg šećera

5 dl vode

1 limun

Ostalo:

1 l ulja za prženje

Priprema:

Sirup: Šećer preliti vodom, pa kuvati nekoliko minuta. Pri kraju dodati limun isečen na kolutove. Skloniti sa vatre i dobro ohladiti (najbolje u frižideru). Testo: U šerpu sipati vodu, ulje, šećer i malo soli, pa kuvati dok ne provri. Lagano, uz neprestano mešanje, sipati brašno. Vrelu masu skloniti sa vatre, pa dobro mešati varjačom ili mikserom, dok se testo dobro ne sjedini. U dobro izrađeno mlako testo dodavati, jedno po jedno, pet celih jaja, i svaki put dobro sjediniti masu. Pripremljenom masom puniti specijalni špric za tulumbe, pa ih istiskivati u litar zagrejanog ulja i pržiti. Pržene tulumbe spuštati u već pripremljen ohlađen šećerni sirup, da ga dobro upiju. Kada su tulumbe postale sočne, stavljati ih na tacnu. Na kraju, gotove tulumbe preliti ostatkom sirupa i staviti u frižider da se dobro ohlade.