Njoke od šargarepe su vrlo ukusne, lepe na oko i malčice zdravije od onih od krompira. Lako se prave, a kad ih jednom probate, sigurno ćete ih praviti ponovo!
Sastojci:
Dve šolje šargarepe, oprane, očišćene i iseckane
Dva žumanca
Soli i bibera po ukusu
30 grama izrendanog parmezana, i još malo za serviranje
180 grama brašna
115 grama putera
Tri čena belog luka, sitno iseckana
Četvrtina šolje listova žalfije
Priprema:
Šargarepu kuvajte dok sasvim ne omekša, oko 15 minuta, pa procedite. Sipajte u veću činiju, i gnječilicom za pire krompir napravite glatku smesu. Dodajte žumanca, rendani parmezan i posolite, pa mikserom mutite dok se ne ujednači. Postepeno dosipajte brašno i mutite mikserom, dok ne dobijete glatku smesu.
Radnu površinu pospite brašnom. Testo podelite na tri dela, pa svaki oblikujte u "valjak" širine oko centimetar i po, i nožem secite na komadiće duge oko dva centimetra. U većoj šerpi, posoljenu vodu zagrejte do ključanja, dodajte njoke i kuvajte dok ne isplivaju na površinu, oko četiri, pet minuta, a zatim procedite.
U drugoj plićoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri, i kuvajte mešajući dok ne postane svetlosmeđ, i poprimi orašast miris, osam do deset minuta. Dodajte beli luk i listove žalfije, i dinstajte minut ili dva, a zatim dodajtenjoke i propržite još malo, mešajući povremeno. Pospite biberom i parmezanom, i služite toplo.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona