Njoke od šargarepe su vrlo ukusne, lepe na oko i malčice zdravije od onih od krompira. Lako se prave, a kad ih jednom probate, sigurno ćete ih praviti ponovo!
Sastojci:
Dve šolje šargarepe, oprane, očišćene i iseckane
Dva žumanca
Soli i bibera po ukusu
30 grama izrendanog parmezana, i još malo za serviranje
180 grama brašna
115 grama putera
Tri čena belog luka, sitno iseckana
Četvrtina šolje listova žalfije
Priprema:
Šargarepu kuvajte dok sasvim ne omekša, oko 15 minuta, pa procedite. Sipajte u veću činiju, i gnječilicom za pire krompir napravite glatku smesu. Dodajte žumanca, rendani parmezan i posolite, pa mikserom mutite dok se ne ujednači. Postepeno dosipajte brašno i mutite mikserom, dok ne dobijete glatku smesu.
Radnu površinu pospite brašnom. Testo podelite na tri dela, pa svaki oblikujte u "valjak" širine oko centimetar i po, i nožem secite na komadiće duge oko dva centimetra. U većoj šerpi, posoljenu vodu zagrejte do ključanja, dodajte njoke i kuvajte dok ne isplivaju na površinu, oko četiri, pet minuta, a zatim procedite.
U drugoj plićoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri, i kuvajte mešajući dok ne postane svetlosmeđ, i poprimi orašast miris, osam do deset minuta. Dodajte beli luk i listove žalfije, i dinstajte minut ili dva, a zatim dodajtenjoke i propržite još malo, mešajući povremeno. Pospite biberom i parmezanom, i služite toplo.
Drama sezone u ABA ligi, Zvezda i Partizan pali sa vrha: Lider se u Železniku vratio iz mrtvih i pobedio!
Užas kod tržnog centra "Galerija": Posle svađe u kolima, muškarac pretukao ženu, čupao je, pa udarao pesnicama
Lekari Danijela i Dalibor se iz Norveške vratili u Srbiju: "Mesec dana nisam videla sunce, sve nam je nedostajalo"
"Došao sa španskim pasošem, a nije lovu doneo": Rade Bogdanović žestoko udario po Mijatoviću
Boban Marjanović ide na drugi kraj sveta! Nije gotovo, još će igrati košarku