Sastojci:

Testo:

125 g margarina

250 ml vode

125 g brašna

4 jajeta

prstohvat soli

Fil:

1 l mleka

6-7 kašika šećera

4 jajeta

8 kašika brašna 

1 kašičica instant kafe

malo margarina (ili putera) 

2 vanilin šećera

Dekoracija:

šećer u prahu

seckani bademi

Priprema:

Margarin, zajedno s vodom i solju, rastopiti u šerpici na umerenoj temperaturi. Dodati brašno, dobro promešati i skloniti s ringle. Ohlađenom testu, uz stalno mešanje, dodati umućena jaja. Špric napuniti testom i iz njega direktno na pleh (obložen papirom za pečenje) sipati testo. Povesti računa da između krofnica ima dovoljno razmaka. Krofne peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, oko deset minuta. Zatim, smanjiti temperaturu, pa peći još pet minuta. Ostaviti ih da se ohlade. Fil: Od ukupne količine mleka izdvojiti pola čaše i u nju sipati brašno. Dobro razmutiti da ne ostanu grudvice. Ostatak mleka staviti da se kuva na srednjoj vatri i u njega staviti margarin. Kuvati dok mleko ne proključa, a margarin se istopi. Zatim, dodati umućena jaja, šećer i kašičicu instant kafe. Smanjiti vatru i mešati, pa dodati razmućeno brašno. Neprestano mešajući kuvati dok se fil ne zgusne. Krofnice preseći na pola i nafilovati. Po želji, posuti šećerom u prahu i iseckanim bademima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU