Kada smo u žurbi, smrznuto meso ćemo bez mnogo razmišljanja "gurnuti" u rernu i pustiti da se ispeče. Da li je to mudra ideja, otkrila je kuvarica Karen Rajt.
Da bi se piletina pripremila kako treba, odnosno da ne bude tvrda i žilava i, najvažnije, bezbedna za jelo, postoji nekoliko "forica" koje je neophodno da znate ako želite savršen obrok.
Prema Američkom ministarstvu za agrikulturu (USDA), zagrevanje smrznutog mesa u rerni ili na šporetu generalno nije štetno. Pod uslovom da se pridržavate nekoliko pravila koja će osigurati da je meso bezbedno za konzumiranje.
Prvo je da budete spremni da će priprema jela trajati nešto duže, zapravo tačno za 50 odsto duže od vremena koje obično utrošite na pečenje ili kuvanje. Na primer, ako obično piletinu kuvate pola sata, smrznutu piletinu treba da kuvate 45 minuta.
Ali ako imate "spor" šporet, odnosno onaj na kojem se hrana dugo kuva jer ne može da postigne jaču temperaturu, onda se nikako ne preporučuje spremanje zamrznutog mesa.
USDA upozorava da ulazite u "zonu opasnosti" ako se hrana previše dugo zagreva na temperaturi od 90 stepeni. Razlog je što postoji rizik od razvoja bakterija.
Srednja temperatura pogoduje razvoju bakterija, a što duže namirnicu kuvate na ovakvoj vatri, rizik je veći. S druge strane, jaka temepratura ih uništava.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!