Vreme je da se pravi zimnica, mnoge domaćice su već zasukale rukave i ostavile prve ture turšije, soka od paradajza i džemova. Da li ste sigurni da ste sve uradili baš kako treba?

Sigurno se svaka domaćica barem jednom suočila sa problemom da paradajz nakon konzervisanja brzo propadne i to pre nego što dođe zima. To je znak da nešto radite pogrešno...

Top kuvari otkrili su koje greške većima pravi kada priprema zimnicu od paradajza.

1. Upotreba prezrelog voća

Zreli paradajz treba koristiti samo u salatama. Prezreli plodovi nisu pogodni za zimnicu jer će se veoma brzo pokvariti.

2. Loša sterilizacija tegli

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu ostati mikrobi. Štetni mikroorganizmi će izazvati fermentaciju paradajza. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno.

3. Upotreba vode iz česme za "kiseljenje"

Voda iz česme se ne preporučuje za kiseljenje, uvek je bolje koristiti onu iz flašice ili je prethodno prokuvati.

4. Loše opran paradajz

Ako loše operete povrće, čestice prljavštine će se naći u tečnosti za kiseljenje i aktivirati proces fermentacije. Najbolje je da operete povrće u nekoliko voda ii da ga blago protrljate sunđerom. Prilikom pranja važno je da pažljivo proberete paradajz. Oštećene ili trule plodove bacite.