Sve veći broj domaćica kupuje ajvar, a mnogi će reći da se taj nikako ne može porediti sa domaćim. Kako najpraviti najbolji ajvar, koje "cake" poboljšavaju ukus, kako odabrati paprike, otkrila je u jutarnjem programu na TV Prva Dušica Milovanović iz udruženja "Žene Barajeva".

"Najlakše je pripremati ajvar u dobrom društvu, tada se težina posla uopšte ne oseti", kaže Dušica i otkriva da su njene koleginice iz udruženja na jednoj manifestaciji odnele nagradu za "najbolji ajvar" u prilično jakoj konkurenciji.

"Pripremale smo ajvar od cepkane paprike, koji je najzahtevniji i najteži", kaže Dušica i otkriva dobitnički recept.

Sastojci:

  • 15 kg sveže paprike
  • 0,5 l ulja
  • 4 kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike sirćeta

Priprema:

Paprika se prvo opere, obriše, dobro ispeče, pa stavi u plastičnu kesu koja se veže i ostavi da odstoji sat, sat i po kako bise "zadušila", odnosno kako bi se potparila ljuska da bi se lakše ljuštila. Potom se paprika oljušti iočisti od semenki (pored je posuda s vodom da se ruke ispiraju). Bitno je zapamtiti da se paprika nikako ne stavlja u vodu. Zatim se cepka na rezance otprilike širine pola centimetra.

"Za bilo koji ajvar sa pečenom parikom nam je potrebna ravna paprika, da ne bude kriva kako bi e lepo ispekla sa svih strana", napominje Dušica.

Kada se paprika ocedi, doda se u prethodno zagrejano ulje i počne da se zapržava. Začini se solju, šećrom i sirćetom, pa se sve prži otprilike dva do tri sata.

"Koliko će se paprika pržiti zavisi od toga koliko u njoj ima vlage. Savet pri kupovini jeste da se bira što crvenija, što zrelija, da ne bude tvrda i puna vode. Ta paprika nije dovoljno zrela, slabiji joj je ukus i ima više vode", kaže Dušica i dodaje da je ajvar od cepanih paprika najkvalietniji.